WWW?

El WWW (acrònim anglès de World Wide Web, Teranyina d’abast mundial) és una xarxa de pàgines escrites en hipertext mitjançant el llenguatge de marcatge HTML i connectades entre sí mitjançant vincles, de manera que formin un sol cos de coneixement pel qual s’hi pot navegar fàcilment. Per accedir-hi és indispensable un navegador web. Va ser creada per Tim Berners-Lee quan treballava al CERN de Ginebra (Suïssa). Ell mateix dirigeix el W3C, l’organisme encarregat de mantenir-ne el funcionament.

El web es basa en tres estàndards per funcionar: l’Uniform Resource Locator (URL), que s’encarrega de donar una adreça única per tal de localitzar cada pàgina; l’Hyper Text Transfer Protocol (HTTP), que especifica la manera com s’enviarà i es rebrà la informació entre el navegador i el servidor; i l’Hyper-Text Markup Language (HTML), un mètode per especificar com s’ha de veure aquesta informació al navegador. Acompanyen a l’HTML el CSS, per definir aspectes de disseny. O el JavaScript per fer petites programacions dins la web. També s’ha posat de moda per jocs i webs amb molts efectes visuals, el Flash de Macromedia.

En català, quan es parla de “web” en masculí es fa referència al sistema web o bé a un lloc web, però quan es parla de “web” en femení es fa referència a només una de les pàgines web del sistema.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s