Lum? naturalment

Els Lampírids (Lampyridae) són una família de coleòpters que inclou les cuques de llum ó lluernes ó llumeneres, caracteritzats per la seva capacitat d’emetre llum (bioluminiscència).

A les nits càlides d’estiu és possible veure les cuques de llum femella il•luminar-se per atreure els mascles que volen per sobre. Generen llum mitjançant un òrgan especial (ectodèrmic), situat a la part inferior de l’abdomen, en intervals de 6 a 8 s. Aquesta llum es produeix mitjançant un procés d’oxidació de la “luciferina” en presència de l’enzim “luciferasa”. Aquest procés rep el nom de bioluminiscència i emet una llum brillant amb poca elevació de la temperatura.

Doncs dijous passat vaig poder assistir a un espectacle natural! Vaig poder contemplar una cuca de llum al jardí de casa i, sense que s’espantés, vaig poder retratar-la i tot, aquí tenim les fotografies, una sense flaix (on podem apreciar la llum que genera la cuca i una 2a foto amb flaix per tal de poder veure les dimensions de l’insecte.

2 pensaments sobre “Lum? naturalment

 1. Hola Pep,

  No conocia tu Blog. Lo encuentro muy interesante.

  Este proceso de Bioluminiscencia es muy estudiado, no se entiende muy bien (aunque se conoce el grupo cromóforo y las reacciones de quimiolumiscencia que se producen en el bicho)

  Seguro que las conocerás, hay unas en Guinea (?) que emiten la luz al mismo tiempo, estan sincronizadas. Hay millones de artículos (!) en Science, Nature,… pero aún no hay ni una sola idea que explique la sincronización (es curioso no?). Y eso que la estudían desde finales del siglo XIX. Simplemente, no se entiende. Hay algunos estudios que intentan explicarlo, estudían el grupo cromóforo, la oxidación y tal, pero aún persiste.

  Si te interesa este proceso, podemos hablar, hay algunos artículos interesantes del proceso sincronización y la bioluminiscencia en Science, Nature.

  Gracias por el Post, y por hacer recordar que lo visible siempre esconde algo especial.

 2. hola Pep, m’encanta el teu blog, el llig sempre que puc i de vegades utilitze els materials que tu proposes per a les classes a l’institut.

  t’he enllaçat al meu blog!

  no deixes d’actualitzar…

  rosella

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s