ESOF, BCN 08

L’ESOF (Euroscience Open Forum) és un fòrum de ciència a nivell europeu bianual i enguany s’ha celebrat a BCN, hi hem assistit des de la UdG amb 2 estancs 1 amb els nostres experiments sorprenents (alquimia, deflagracions, foc de colors…) i l’altre de química teòrica on s’ensenyava a fer models moleculars amb paper i globus (papiroflèxia i globoflèxia química).

Com a alquimistes que som, a l’ESOF de BCN 08 hem creat “Foc de drac”. Com que els dracs treuen foc pels queixals, amb dents de drac i unes gotes de la seva saliva (“xuliva” com diu el nostre mestre gironí, el Gran Alquimista), aconseguim generar aquets foc tant màgic.

Al vídeo podem veure en Pep Duran, el “Gran Alquimista”, qui ens està introduint dins d’aquesta ciència.

També hem fet altres experiments alquimics, que es troben en el límit entre la química i la màgia, com per exemple la transmutació de metalls corrents com el Coure en Or. Des de l’antguitat els primers alquimistes han passat la vida buscant la preuada “Pedra Filosofal”. Segons els alquimistes de l’Edat Mitjana quest material era el necessari per aconseguir la transmutació tant desitjada i fins i tot era l’elixir de la vida. Nosaltres, els alquimistes de la UdG,  hem aconseguit trobar la Pedra Filosofal amb la qual hem aconseguit dur a terme la transmutació de Cu a Au. Concretament primer, i gràcies a la mitològica pedra, aconseguim transmutar el Cu en Ag, finalment gràcies al nostre fogonet màgic aconseguim l’objectiu final, la transmutació de l’Ag en Au.

D’esquerra a dreta, moneda de 5 cèntims de Cu (original), moneda de Ag (1a transmutació) i moneda d’Au (resultat final)

Finalment us presento una imatge de la feina feta per les nostres companyes de química teòrica, les quals no van parar de plegar fulls i inflar globus tot mostrant a la gent l’estructura de molècules com el ful·lerè C60 ó el nanotub de carboni.

Model de nanotub de carboni construit amb paper amb la col·laboració de tots els qui van visitar-nos.

Finalment cal dir que una bèstia de la divulgació científica va passar pel nostre estanc de la UdG, en Dani Jiménez, qui ens va fer un joc amb monedes després que quedés sorprès a l’agafar la seva antiga moneda de Cu convertida en Au.

Els nostres professors Pep i Sílvia mostrant-li a en Dani la nostra peixera de creixement cristal·lí.

Per veure tots els vídeos dels experiments que vam fer a l’ESOF 2008 us convido a introduir “pepquimic” al portal de vídeos Youtube.

I d’aquí a 2 anys Turín 2010!

2 pensaments sobre “ESOF, BCN 08

  1. Ei Pep!
    Felicitats als representants dels químics experimentals! Vàreu deixar el públic sorprès i entretingut.
    Plegar paperets va donar els seus fruits: un nanotub impressionant!

  2. Retroenllaç: Curiositats Científiues al Nord d’Itàlia « Pepquímic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s