De la Ceba

Ahir a la tarda, mentre estava fent demostracions químiques a la fira de mostres científica em van fer una pregunta interessant. Per què plorem quan tallem cebes? i jo vaig respondre que no savia quina però que es tractava d’alguna molècula irritant que es desprenia al tallar aquest bulb. Així doncs que avui al matí el que he hagut de fer és buscar de què es tracta, tot té una explicació… i al darrere de quasi tot hi ha una molècula!

onions

Les cebes contenen trans-(+)-S-(1-propenil)-L-cisteina sulfòxid, una molècula inodora. Quan tallem la ceba trenquem les seves cèl•lules i això permet a l’enzim alinasa entrar en contacte amb el trans-(+)-S-(1-propenil)-L-cisteina sulfòxid produint piruvat, amoníac i syn-propanotial-S-óxid. Aquesta última molècula és la responsable de la irritació ocular i el llagrimeig.

ceba

Sembla ser que la raó de perquè el syn-propanotial-S-óxid és lacrimogen rau en la seva descomposició en aigua. Quan el syn-propanotial-S-óxid entra en contacte amb l’aigua dels ulls es descompon donant propanal, àcid sulfhídric i àcid sulfúric. Aquest últim àcid pot ser el responsable de la irritació de la membrana conjuntival produint el llagrimeig.

ceba2

Ara que ja sabem una cosa més ja podem tornar a la Fira de mostres Científica, si passeu per la plaça Constitució ens hi trobarem!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s