Predicció curiosa

M’agrada consultar sovint el portal d’El meu temps del canal 324 de TVC on tots nosaltres podem penjar fotos o vídeos relacionats amb la Meteo, així tots ens podem convertir en observadors, fotoperiodistes, divulgadors… informadors , en definitiva, dels fenomens meteorològics que ocorren a les nostres viles. 14 milions d’ulls donen per molt… els millors corresponsals o enviats especials que poden tenir els mitjans de comunicació som els propis catalans, els que vivim les notícies. Per això trobo molt interessant aquest web i l’he utilitzat força vegades, la darrera vagada va ser per penjar fotos del temporal de Sant Esteve de 2008 que, com sabeu, va tenir conseqüències catastròfiques a Blanes (i en daltres viles de la costa catalana).

Doncs avui al matí m’ha cridat l’atenció una foto penjada a aquest web on hi surten ena colla de cleves de ceba posades en fila. Segons explica l’autor de la foto es tracta d’un calendari pluviomètric de l’any. L’experiment s’ha de muntar el darrer dia de l’any i consisteix en posar 12 cleves de la mateixa ceba en fila i orientades de N a S, addicionar la mateixa quantitat de sal a cadascuna d’elles i esperar que la sal es “fongui” (està escrit així mateix, suposo que es refereix a que la sal es dissol en l’aigua de l’atmòsfera…). I l’autor de la foto ens fa la previsió de la pluviometria de tot l’any 2009, si ho voleu saber cliqueu aquí.

ceba

M’agradaria probar aquest experiment posant, al mateix moment, unes quantes fileres de fulles de diverses cebes, seria divertit probar-ne la reprodubilitat…

La meteorologia popular ha fet molt per l’inici d’aquesta ciència i, en general, amb totes les ciències tot va començar d’una manera semblant, recordem sinó la nostra apreciada alquimia. I, aquestes pràctiques de ciència popular, encara que inexactes i poc fiables “científicament”, encara ens poden ajudar a apropar la ciència a la població en general. Precisament  el primer dia de l’any 2009 vaig fer una entrada al bloc on citava el Calendari dels pagesos, un altre exemple de la ciència popular, els terrassans en són uns experts de meteorologia popular! I a la portada del Calendari dels pagesos hi trobem la roda perpètua la qual indica quins anys seran més o menys fèrtils… en una altra ocasió en parlarem, és molt intreressant.

2 pensaments sobre “Predicció curiosa

  1. Rosella,
    ara estic amb examens, si tot va com ha d’anar dijous vinent acabaré amb el de síntesi orgànica (traca final!) i podré tornar-me a posar mans a la feina amb el bloc.

    Fins aviat!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s