Ciència?! Per què?

Acabo de respodre una enquesta a l’interessant bloc, que m’agrada visitar sovint, “El tao de la física“.

L’enquesta en qüestió pregunta als visitants del bloc quina va ser la matèria preferida a l’escola, jo m’he llegit les opcions per respondre i he contestat satisfet, ja que la meva matèria preferida de l’escola sortia entre les opcions per triar. I, és clar, fins que no he donat la meva opinió no he pogut veure el gràfic que representa els resultats percentuals, com els que ens presenten a les nits electorals, de les respostes dels visitants del bloc. I aquí ha arribat la meva sorpresa.

enquesta

El primer que he pensat en llegir les opcions a triar ha sigut, pobres mates…i també he pensat,convençut, que la química i la física  presentarien resultats molt similars.

Al veure els resultats m’ha sorprès que les matemàtiques siguin la 2a matèria més votada i també m’ha sorprès molt la gran diferència entre física i química.

Ara bé, analitzant l’experiment, hem de tenir en compte en quin àmbit s’està fent l’enquesta, tot i que es tracta d’un lloc web amb accés lliure a tota la població, hem de tenir en compte que, només llegint el títol del bloc “El tao de la física” , deu ser un bloc visitat majoritàriament per amants de la física, les mates… la ciència en general (?); això ens portaria a la no sorpresa de la majoritària resposta a favor de les ciències, i aquesta tendència existeix  respecte a  la física i la matemàtica, però i la química?

Aquesta enquesta només serveix com a curiositat ja que per ésser fiable  s’hauria de fer en un àmbit més general de la població, però malauradament ja sabem la tendència de la resposta. Les ciències suspenen, només cal veure els matriculats en carreres científiques respecte a estudis d’altres camps.

Rumiant una mica arribo a la conclusió de que aquesta tendència a l’hora de triar estudis universitaris pot ésser deguda a 2 factors. El primer seria que la majoria de les decisions són fetes amb la idea de la practicitat, de la optimització del temps d’estudi i l’esforç per aconseguir el màxim “rendiment net”, amb la idea de que a la universitat no s’hi va a aprendre per amor a aprendre sinó a formar-se per anar a treballar i allà recollir els fruits;  ¿però el camí de l’estudi no pot donar fruits de sorpresa i emoció pels descobriments que fas (o et donen)? jo crec que sí, perquè ho he viscut. Això podria portar a  etiquetar els estudiants de ciències  com a idealistes, tal com ens anomenava un professor a 1r curs de carrera. O el segon factor que explicaria aquesta tendència podria ésser degut, seria molt trist, a la no visió de la ciència com a apassionant, degut a la manera com s’ha ensenyat en aquests primers cursos d’escola. Tot inici  és molt important, començar quelcom amb mal peu pot portar al desinterès per això la resta de la vida.

Això potser ens ha de fer reflexionar sobre la manera com s’ensenyen les ciències (en general) a les escoles i  instituts i, el més important, de quina manera es podrien ensenyar les ciències a les escoles i instituts.

Per aquesta raó hem de celebrar la dura feina que s’està fent actualment des de universitats, com la UdG on precisament el proper dia 4 de febrer es convida a estudiants d’ESO als laboratoris de química sota la diada d'”Els matins de la química“, les escoles i instituts (que s’addereixen a aquesta nova manera d’ensenyar ciència), a la multitud de blocaires que  dediquen el seu  quadern de bitàcola a reflexions sobre la ciència o a experiments divulgatius, als programes de televisió que també es dediquen a aquesta divulgació, com el conegut Què,qui,com del canal 33,… Aquesta és l’esperança pel futur de la ciència, l’esforç per il·lusionar els nois i noies, els futurs científics.

science-fun

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s