El gran metro de la ciència

Acabo de descobrir aquest interessant Plànol del metro de la Ciència que va ésser publicat el 24.11.08 a la revista Muy Interesante.

tube

Cliqueu  el plànol per obrir l’arxiu PDF amb la imatge  d’alta qualitat

És molt divertit seguir una línia del metro i veure’n l’inici, les bifurcacions, les fusions entre línies (per exemple podem veure-ho entre la física i les matemàtiques), les vies sense sortida…

Per citar un exemple curiós podem fixar-nos en la bifurcació en obresobresque surt des de la teoria de cordes de la línia de la física. I en aquest mateixa línia taronja podem fixar-nos en algunes estacions compartides en diferents ciències com per exemple la d’Albert Einstein que és comú per a les matemàtiques, la física i l’astronomia.

Si seguim la línia de la química trobem l’nici inicia l’alquimia medieval. 4 estacions més endevant trobem un cul de sac culdesacc referent a la teoria del flogist de Becher i Stahl. I el que no acabo de veure clar és el final d’aquesta línia que sembla acabar-se al 1953 amb el descobriment de l’estructura del DNA per Watson i Crick i seguir amb la línia biològica. És a dir, ens volen dir que la Química es va acabr el 1953? I que actualment només es fa bioquímica? Això és el que dedueixo llegint el plànol i que, òbviamnet i per descomptat, no comparteixo. Actualment es fa recerca química, i molta, en múltiples camps (a més a més del de la bioquímica) com per exempla el de la orgànica-farmacèutica o el dels materials. (Això només és una crítica, sempre se n’ha de fer, a una idea que trobo molt bona i que celebro, el gran metro de la ciència).

Deixa un comentari