Sodi + aigua

Avui, dia de dijous gras, tal com tenim costum de fer els catalans hem anat d’excursió amb els alumnes de 1r de química de la UdG. En Pep Duran els hi fa classes de Química Inorganica i hem aprofitat aquest dia festiu per mostrar la reactivitat dels metalls alcalins en aigua, tal com han estudiat a les classes teòriques.

dsc04701

Per començar hem dut a terme la reacció de sodi en aigua de forma segura. En un tub d’assaig “Pirex” hi hem addicionat H2O i, en ella, unes gotes de fenolftaleïna. Aquest indicador àcid-base ens reaccionarà amb el NaOH, format per la reacció, virant a color rosat (la fenolftaleïna ´ñes un indicador àcid-base que es presenta incolor en medi àcid o neutre i de color rosat en medi bàsic). Sobre l’H2O hi hem addicionat una mica d’oli de glicerina, el mateix oli que protegeix el sodi comercial. Un cop hem tingut el tub d’assaig amb les 2 fases (la més densa és l’aigua) ha sigut el moment d’addicionar-hi un trosset de Na. El Na en l’oli no reacciona, només va descendint lentament per gravetat, però quan toca l’aigua reacciona desprenent hidrogen i, al formar-se hidròxid de sodi, presentant el color rosat (fenolftaleïna en medi bàsic).


Aquest és una forma segura de veure la reacció dels alcalins amb aigua.

Finalment hem dut a terme l’experiment que els estudiants esperaven, hem addicionat un trosset de Na en H2O!. El Na reacciona amb aigua desprenent H2, un gas inflamable que, en combinació amb l’augment de la temperatura per l’exotermicitat de la reacció pot arribar a fer flama i explotar,tal com podem apreciar a la gravació.

Na+H2O

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s