Espín de l’electró

L’electró sempre l’hem visualitzat com una esfera (encara que realment no és així, tenint en compte la química quàntica) la qual té un mioviment de translació al voltant d’un nucli atòmic (formant els orbitals) i un moviment de rotació sobre el seu propi eix imaginari (l’espín).  És a dir l’electró descrivia els mateixos moviments que la Terra fa al voltant del Sol i sobre si mateixa.

spinn Moviment d’espín de la Terra i l’electró

Hem fet un experiment per generar un model d’electró a nivell macroscòpic. Com a model d’electró hem pres una pilota de tenis taula. Per fer-la rotar només cal fer 2 foradets a la pilota a 180º entre ells i fets d’esbiaix, submergim la pilota en N2 líquid de manera que al treure la pilota i deixar-la sobre la taula (temperatura ambient) el N2 líquid s’evapora ràpidament i surt pels forats (ensentit contarri i mateixa direccío per l aforma en que hem fet els forats) fent rotar la pilota a gran velociatat.Ja tenim el model d’electró descrivint el seu moviment d’espín.

Model d’electró amb pilota de ping-pong

2 pensaments sobre “Espín de l’electró

  1. Ui, calcular-ne l’espín ja és més complicat ja que la piloteta no està fixa, també descriu una certa translació… hauríem de modificar l’experiment

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s