Pressió, experimentem-la

A lescalfar l’aire, aquest  s’expansiona i en tornar-lo a refredar es contrau. Aquest fenomen físic el podem visualitzar molt bé amb aquest parell d’experiments que tots podem fer a casa amb material ben quotidià:

-Pel primer experiment només necessitem un ou dur, un recipient de vidre amb boca més petita que el diàmetre de l’ou, un tros de paper i un misto. Encendrem el paper, l’introduirem al recipient i en taparem la boca amb l’ou dur. A l’escalfar l’aire de dins recipient amb el paper encès, aquest s’expansiona i una part d’ell surt del recipient.  Quan s’apaga el paper (per l’esgotament de l’oxigen de l’erlenmeyer) l’aire del recipient es refreda ràpidament , es contrau i, com que ara hi ha menys aire que inicialment, es crea un “buit” parcial dins de l’erlenmeyer, aconseguint així una pressió interior de l’erlenmeyer inferior a la pressió exterior (pressió atmosfèrica). La pressió atmosfèrica superior a la pressió interior del recipient empeny l’ou cap a dins (o si ho preferim, la pressió interior inferior a la exterior succiona l’ou cap a dins).

-Pel segon experiment només necessitareu el mateix recipient de vidre utilitzat anteriorment, un recipient pla amb aigua (si tenyiu l’aigua , per exemple amb iode de la farmaciola, l’experiment es pot apreciar molt millor), una petita espelma i un misto. El fenomen físic que succeeix és el mateix que el de l’experiment anterior, en aquest cas observem com el nivell de l’aigua puja dins del recipient on s’està creant un buit parcial. Fins i tot aquest 2n experiment ens serveix per confirmar el fenomen succeït al 1r, és a dir que l’aire a l’escalfar-se s’expansiona i surt de l’erlenmeyer, per l’aparició de bombolles a la boca del recipient (aire que surt).

En meteorologia s’estudien els canvis de pressió atmosfèrica els quals podem veure reflectits sobre  el nivell  dels mars (per exemple en les típiques minves de gener) o sobre els baròmetres ( d’efecte molt més clar).

canoFotografia que vaig fer el gener passat a Es Canó (Sa Palomera) de Blanes on podem apreciar l’efecte del fort anticicló (pressió atmosfèrica molt alta) sobre la superfície del mar amb la baixada del seu nivell un parell de pams (són les típiques minves de gener).

barometre

En aquest esquema de baròmetre de mercuri veiem representat el mateix fenomen físic que ha tingut lloc en l’experiment de l’erlenmeyer i l’aigua tenyida. Aquí es comprova la pressió atmosfèrica per l’alçada de mercuri dins del tub (pressió atosfèrica estàndard = 760 mm de mercuri = 101300 Pa, per sota d’aquest valor diem que tenim una depressió, per sobre un anticicló).

8 pensaments sobre “Pressió, experimentem-la

 1. Impressionant! Sembla mentida que l’ou pugui arribar a caure dins l’erlenmeyer… I m’ha cridat també l’atenció que es puguin fer amb materials que es poden tenir a l’abast. Endavant amb les noves fites, químics experimentals!

 2. Tot experiment té un fonaemnt teòric, precisament ara estava discutint amb en Pedro algun dels detalls d’aquests experiments de la pressió. Química teòrica, si trobes cap error en la meva explicació diga’m-ho, si et plau.

 3. Aquest experiment ja l’havia vist.. tot i això no para de sorprendre’m!!!

  Saps què?? m’he tornat a canviar de blog!!! Aquest és el definitiu!!!! (l’altre no em deixava fer gaires coses…)

  fins dma pep!!!!

 4. Pep nose si ho has vist però al meu blog té penjat dos videos teus, aquest de l’ou i el de l’Spin Ping-Pong que també fa molta gràcia… Aixi faig una mica més de propagandaa!! jajaj Anims amb el blog, que el tens molt currat!!

 5. Eeiva Pep! Quin blog més currat, sí senyor! M’ha agradat molt l’experiment de l’espelma. Ja te’n passaré uns quants a vere si t’agraden. Apa macu cuida’t!

 6. Retroenllaç: Torricelli, 401 anys de Pressió « Pepquímic

 7. Retroenllaç: Implosió d’un bidó, l’experiment « Pepquímic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s