L’aigua és vida!

Avui, 22 de març, és el dia mundial de l’aigua i, tal com es mereix, li hem de fer homenatge cadascú a la seva manera.

123456El mar, per mi l’escenari més bell de la natura, format majoritàriament per aigua. Foto que vaig fer el 2005 des de Blanes.

L’H2O com tots sabem és una molècula polar (presenta polaritat, separació de càrregues) formada per 2 àtoms d’H i 1 àtom d’O en geometria tetraèdrica (els 2 parell d’electrons lliures sovint no són representats al model de la molècula d’aigua de manera que sol presentar-se com el cap d’en Mickey Mouse, tot i que si representem la molècula d’aigua amb les proporcions adequades O/H obtenim un Mickey amb una certa cara de pa de ral).

H2O amb els seus 2 parells d’electrons no compartits representats (el problema d’aquest model és que es representen els àtoms d’H i el d’O de les meteixes dimensions)

aiguaH2O a l’estil Mickey Mouse

Tal com he escrit més amunt jo ja he fet el meu petit homenatge a l’H2O de la millor manera que sé, fent un petit experiment. En d’altres ocasions ja he mostrat experiments on necessitàvem aigua, com per exemple la reacció química de sodi + H2O. També fa temps, concretament el passat 28 de setembre a Girona vam celbrar la Nit de la Recerca on en Dani Jiménez ens va fer l’espectacular experiment de la implosió d’un bidó.

Doncs precisament això és el que acabo de fer en honor a l’H2O, he fet una implosió. En aquest cas però he fet implosionar una llauna de refresc de cola de 330 ml en el meu laboratori casolà, és a dir, a la cuina.

En aquest experiment aconeguim fer implosionar una llauna de refresc de cola. Només cal addicionar una mica d’aigua (cul de la llauna) a la llauna buida i posar-la a escalfar. Quan s’assoleixi el punt d’ebullició de l’aigua podrem observar la sortida del vapor d’aigua pel capdamunt de la llauna, el qual desplaçarà l’aire que contenia la llauna. Quan ens assegurem que tot el contingut de la llauna és vapor d’aigua és el moment de prendre-la i refreda-la de cop per tal de que aquest vapor d’aigua consensi a aigua líquida disminuint el volum que ocupa i , per tant, fent implosionar la llauna. Això ho aconseguirem posant-la de cap per aball dins dun recipient amb aigua freda.

Un pensament sobre “L’aigua és vida!

  1. Retroenllaç: Implosió d’un bidó, l’experiment « Pepquímic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s