Ciència-religió, diàleg interessant

Aquest vespre David Jou ha fet una xerrada al Centre Catòlic de Blanes sota el títol Ciència i fe: horitzons del diàleg entre ciència i religió.

12

David Jou és catedràtic de Física de la Matèria Condensada a la UAB i investigador en termodinàmica de processos irreversibles. Paral·lelament a la seva tasca científica ha publicat una extensa obra poètica que destaca pel conreu de temes tan científics com religiosos. Avui ens ha parlat del tema que tracta al seu penúltim llibre, el diàleg entre ciència i religió.

“Ciència i fe no estan necessàriament en conflicte” ens ha començat dient Jou aquest vespre, remarcant la diferent intenció i metodologia que segueixen per explicar diferents aspectes del mateix món. “La ciència restringeix el seu àmbit de coneixement a les situacions que poden ser tractades amb els seus mètodes ,que són l’observació, l’experimentació, la classificació, la sistematització i el càlcul, i enfoca la seva atenció en allò repetible i contrastable. En aquest sentit, la ciència no dificulta ni ajuda a la reflexió sobre la religió” deia Jou.

22

Després d’aquesta xerrada que he trobat tant interessant (on Jou ha deixat anar conceptes que trobo apassionants com l’equació de Schrödinger, l’antimatèria, els forats negres, la matèria fosca,…) he arribat a la conclusió o, més ben dit i amb més humilitat, el professor Jou m’ha fet arribar a la conclusió  de que perquè aquest diàleg, necessari, entre ciència i religió sigui possible de manera autèntica tant els d’un “bàndol” com els de l’altre (es pot formar part dels 2 “bàndols”, i tant, ben mirat marcar aquests 2 “bàndols” demostra un desconeixement d’un d’ells des de l’altre, o d’ambdós des de fora d’ells) han mostrar més humilitat, reconeixent que no posseeixen tot el coneixement i que l’unamb l’altre es poden complementar per descriure la realitat completa, és a dir, la realitat física, moral i estètica.

3A l’acabar la xerrada Jou m’ha dedicat el llibre, el qual encara no he llegit sencer però ja recomano. Aquí hi podrem llegir tot el que Jou ens ha explicat tant bé avui i que no sóc capaç de resumir tal com voldria.

No ens quedem estancats en el nostre àmbit del coneixement. Una visió global de tot plegat ens ajudarà a ser més comprensius i més savis. Enriquim-nos aprenent allò bo i desconegut de l’altre!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s