Cristal·lització, silicat

Un dels meus processos preferits que tenen lloc al laboratori (i també a la natura) és la cristal·lització. M’apassiona observar els cristalls, el seu procés de formació i em sorprèn la granquantitat de formes diferents que prenen  diferents compostos al cristal·litzar. No fa pas gaire vaig presentar el creixement cristal.lí dendrític. Avui us en presento un altre de prou sorprenent per la velocitat en què te lloc.

Els que ens heu visitat a les diverses fires i festes de ciència on hem assistit fent els nostres experiments de divulgació científica, la última vegada va ser al  Saló de l’Ensenyament 09, ja  coneixereu l’experiment de la peixera de creixement cristal·lí on tothom pot “plantar” un cristall en la peixera que conté una solució de silicat i observar com, ràpidament, creix un bonic cristall de silicat (amb el contracatió de la sal que hem addicionat, cristall que hem “plantat”) en forma d’alga o corall subaquàtic.

13

La nostra peixera de creixement cristal·lí subaquatic

Doncs la setmana passada vam portar l’experiment a observació detallada al laboratori i aquí us presento el vídeo, on es veu aquest procés de cristal·lització de ben a prop. Per observar bé el fenomen hem dut a terme l’experiment addicionant un únic i gros cristall de clorur d’alumini (amb un pel de clorur de cobalt, que li dona el color blavós) a un vas de precipitats cotenint una solució de silicat de sodi (1:1, aprox). La cristal·lització del nou silicat d’alumini té lloc en direcció ascendent seguint la bombolla d’aire que obre camí al cristall, després podem observar com el cristall format té una estructura tubular per l’interior de la qual puja aire cap a la superfície. També es pot observar com un cop en superfície, el cristall comença a escampa-se per ella formant-hi una capa (com si del procés de congelació d’un llac es tractés).

Aprofito per recuperar aquesta fotografia on podem veure el divulgador científic Dani Jiménez plantant el seu cristall en la nostra peixera de creixement cristal·lí. Va ser el 22 de juliol de 2008 a l’ESOF 08 (European Open Forum) que enguany es va celebrar a Barcelona.

esof120

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s