Stormglass

Avui gràcies a la secció Meteomania d’en Picó (El Periódico) he descobert l’existència d’un instrument utilitzat en meteorologia ben curiós, l’Stormglass (got de les tempestes). És un d’aquells aparells curiosos que a mi m’agraden tant, com el Frare del temps (un dia us presentaré el meu),  el termometre de Galileo, … I ben mirat al veure fotos de l’instrument me n’adono que l’he vist moltes vegades en vaixells però no coneixia la seva utilitat (és a dir,  una altra vegada on m’adono que he comès el gran error de no preguntar quan calia…)

stormglass

L’stormglass és un instrument meteorològic que es va utilitzar a partir de 1750 per preveure temporals marítims. Hi ha constància de que en els vaitges de Darwin feien serir aquest aparell al vaixell. La seva lectura rau en l’observació del tub de vidre on hi apareix, o no, precipitat; en funció d’això la predicció serà una o altra, aquí tenim un dibuix de les possibles observacions amb la corresponent previsió meteorològica:

1- Si observem aparició de cristalls a tot l’interior del tub de vidre el temps serà ennuvolat, si estem en una estació temperada, o bé serà previsió de nevades en estacions fredes.

2- Si observem cristalls en forma d’agulles cap a la part superior del tub la previsió serà de temps ventós o càlid.

3- Si observem l’aparició de petits cristallets en forma d’estrelles en dies assolellats d’hivern la previsió és de nevades. Si hi ha cristalls al fons del tub indica glaçada.

4- Si observem el tub tèrvol de petits cristalls en forma d’estrelles indica tempestes.

5- Si el líquid del tub és transparent indica una previsió de dia clar i sec.

stormglass_read_a

detall

Detall dels cristalls que es formen a l’Stormglass.

Finalment, des de la visió científica, ens hem de fer la pregunta, i quina és la composició de la solució que es troba dins d’aquest tub de vidre? La següent: 2.5 g de nitrat potàssic i 2.5 g de clorur d’amoni dissolts en 33 mL d’aigua destil·lada on s’hi addicionen 40 mL d’etanol i 10 g de càmfora. Cal dir que la recció que té lloc no la tinc pas clara ()només he trbat això, haurem d’investigar més. Si algú pot proporcionar informació serà d’agrair.

2 pensaments sobre “Stormglass

  1. La primera pregunta és si es tracta d’un pot hermètic. Si no ho és la pressió tb jugarà. En funció de la temperatura precipitarà un on un altre compost, a més si tens en compte la pressió fent servir la llei de Raoult (fa anys d’això) segur que et surt.

    Potser podries fer l’experiment de quina temperatura apareixen els diferents precipitats.

  2. Gràcies per la col·laboració JuanMa, estaria bé poder reproduir aquesta dissolució (si és que no es tracta d’un pot hermètic) i poder estudiar les condicions de cristal·lització.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s