Molècules curioses

Gràcies a la Laia acabo de descobrir un molt bon lloc web de química chemistry about.com (ben mirat ja hi havia anat a parar en alguna altra ocasió perquè em sona… però gràcies Laia per recordar-me’l; ara ja l’he desat a la llista de bons llocs de química al lateral dret de Pepquímic).

D’entre la multitud d’apartats interessants d’aquest web hi ha la part de “molècules amb noms extranys“, tema que sempre m’ha agradat (ara que em passa pel cap aprofito per recomanar el llibre Las moléculas de Atkins, un altre dia en parlaré en més detall i el bloc Molecule of the day). I aquí m’ha cridat molt l’atenció una molècula anomenada Àcid màgic (ben mirat la química sovint sembla ben màgica), que no és més que el superàcid (àcid amb una acidesa superior a l’àcid sulfúric 100 %) amb fòrmula molecular FSO3H·SbF5, format per una mescla equimolar de l’àcid de BrØnsted HSO3F i l’àcid de Lewis SbF5. Una altra molècula que trobem en aquesta llista de molècules amb nomes extranys és el finestrà, amb fòrmula molecular C9H12, que veient la seva estructura s’entén el seu nom:

444windowpane-3dOn els àtoms negres són C i els blaus H, a sota la mateixa molècula representant només els enllaços C-C

windowpane

Investigant sobre el tema he descobert que la Wikipedia en anglès té l’entrada anomenada List of chemical compounds with unusual names (Visca Wikipèdia!), on hi ha d’altres molècules amb noms curiosos, (si trobo un momentet hauré de fer la traducció d’aquesta entrada per la Viquipèdia).Un pensament sobre “Molècules curioses

  1. Un exemple del sentit de l’humor dels químics! 🙂 I, per cert, això de superàcid sóna una mica perillós… Gràcies per fer referència al meu bloc!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s