II Congrés de Docència de Química a Secundària

Aquesta tarda a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la UdG s’ha celebrat el II Congrés de Docència de Química a Secundària, on han participat 3 conferenciants.

La primera conferència ha estat titulada Física, química i cinema: del Dr. Frankenstein a Alien, pel Dr. Manuel Moreno (Dep. física i Enginyeria Nuclear, UPC).cine

Ha sigut divertit recordar pel·lícules on apareixen científics diversos, des del Dr. Frankenstein (que va marcar l’inici del gènere cinematogràfic de la Ciència Fició) a les diverses versions de científics guillats, bojos o com n’hi preferiu dir dels quals també s’ha tret molt de suc al cine (i actualment a la televisió amb la secció de ciència d’un programa nocturn que tots coneixem). Anar al cine és una forma molt divertida d’aprendre ciència o, més ben dit, d’aprendre a ser crítics amb el que ens expliquen de ciència ja que en algunes d’aquestes pel·lícules es diuen algunes aberracions, només cal mirar l’exemple de Frankenstein, fer reviure un cos mort (o un aglomerat de peces mortes) amb una descàrrega elèctrica… (més aviat el que aconseguiríem és torrar-lo).

guillat1

La segona conferenciant ha sigut Begonya Oliveras Prat (Professora de Secundària de Ciències a l’IES Doctor Puigvert de BCN i del grup de recerca LIEC de la UAB) que ens ha presentat Treballar críticament textos dels diaris amb contingut químic a secundària. Els grafitis.

L’últim conferenciant ha sigut Pere Castells, químic responsable del Departament d’Investigació Gastronòmic i Científic de la Fundació Alícia que ens ha presentat la conferència Conceptes Científics explicats des de la cuina.  D’aquesta última xerrada m’agradaria destacar els tallers didàctics que fan a  la fundació, al Món Sant Benet, i especialment al taller, d’experiments  científics a la cuina, Cassoles i Provetes (al web d’Alícia hi trobareu els experiments que s’hi fan, entre d’altres l’aplicació de la col lumbarda com indicador àcid-base, tal com un dia vaig mostrar, per fer ous ferrats verds i totalment comestibles, per exemple). Quan trobi un cap de setmana lliure hi aniré.

cuina

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s