Amb serra d’or

Amb serra d’or, els angelets serraren eixos turons per fer-vos un palau

sera-dorMènsula del claustre gòtic de Montserrat on es poden veure dos angelets que sostenen l’escut de Montserrat, en el qual es representa una muntanya travessada per una serra d’or.

Geogràficament a 38 km de Barcelona, en el centre de Catalunya i prop de les ciutats de Manresa i d’Igualada, s’aixeca l’original i esvelt massís de Montserrat, que assoleix el seu cim més alt en el pic de Sant Jeroni, de 1236 m sobre el nivell del mar. Les formes sorprenents de la muntanya han estat originades per l’evolució geològica. Al començament de l’era terciària, en el període eocè, una terra molt muntanyosa (l’anomenat continent balear) ocupava el lloc on ara hi ha el mar Mediterrani, entre ses Illes i el Principat. L’acció lenta dels trastorns geològics provocà l’enfonsament d’aquell continent i el dipòsit de materials sedimentaris, que aleshores era Montserrat, emergí a una altura considerable a causa de la depressió dels terrenys circumdants. Així es formà la muntanya, composta per un conglomerat de còdols aglutinats per un ciment natural de tipus calcari, sorres i argiles. El conjunt té 10 km de llargada per 5 km d’amplada, amb un perímetre el·líptic de 25 km. El seu perfil inconfusible, que la fa ser muntanya serrada, ha sigut treballat pacientment per l’aigua, el vent i els gradients de temperatura.

La presència humana a la muntanya és testimoniada ja des del Neolític amb nombroses troballes arqueològiques, sobretot objectes de ceràmica. La singularitat i la localització exclusiva d’aquests vestigis han originat la denominació de cultura prehistòrica montserratina, que remunta que uns 3000 anys a.C. Cultures com la del bronze i la del ferro, i més tard la ibèrica (de la quals es conserven peces de sílex, objectes metàl·lics i restes humanes al museu de Montserrat) hi han deixat també els seus rastres. El text d’una donació que el compte Guifré el Pilós féu al monestir pirinenc de Ripoll (a l’any 888) és la primera notícia escrita, és a dir de la història, que tenim de la muntanya de Montserrat.

moreneta-imatge

Pel que fa a la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, coneguda popularment per la Moreneta pel color fosc de la seva cara i mans, així com el nen Jesús, és una talla romànica en fusta que data de la darreria del segle XII o del començament del s.XIII si bé ha estat restaurada posteriorment en diverses ocasions i especialment després de la Guerra del Francès (s.XIX). La imatge deu el seu color fosc a la lenta transformació del vernís (per processos d’oxidació) de la seva cara i mans a causa del pas del temps i de l’acció del fum dels ciris i llànties que durant molts anys van cremar a la petita església romànica on es trobava la imatge. L’any 1881 va ser coronada com a patrona de Catalunya i la seva festivitat es celebra el 27 d’abril.

cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s