Il·lusió de Poggendorff

poggendorfAquí podem veure la sorprenent il·lusió de Poggendorff la qual va ser descoberta per Poggendorf al 1860 en una altra il·lusió òptica, la coneguda il·lusió de Zöllner, en la qual línies paral·leles intersectades per petits segments diagonals semblen divergir. La il·lusió de Poggendorff implica la percepció cerebral de la interacció entre línies diagonals i vores horitzontals i verticals. Mirant la imatge anterior d’esquerra a dreta, la línia negra diagonal que és intersectada per l’element Pq quina continuació té? És a dir,  estem segurs de que l’aparent llarga línia negra que passa pel darrere de Pq és realment una línia contínua? El segment vermell és només, tal com aparenta ser, un curt segment paral·lel a la llarga línia negra? Comprovem-ho amb l’ajuda d’un regle i potser ens sorprendrem.

cercleLa il·lusió de Poggendorff també es percep en tallar una circumferència amb un rectangle, aconseguim la il·lusió de que la circumferència no sigui contínua i es tracti de dues de diferent radi.

Recomano aquest petit programet, d’un web farcit d’il·lusions òptiques, on podem jugar amb l’amplada, la inclinació i la proximitat entre línies per veure com ens enganya la percepció amb la il·lusió de Poggendorff. Cliqueu a la imatge per jugar-hi.

applet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s