Pare de la Química Moderna

Acabem de deixar el dia 8 de maig i recordem el químic francès Antoine Laurent Lavoisier, conegut com el Pare de la Química Moderna, que fa exactament 215 anys que va ser guillotinat.

LavoisierFoto que vaig fer l’estiu passat al Science Museum de London del Retrat de Jacques Louis David on s’hi representen Antoine Laurent Lavoisier i la seva dona i col·laboradora Marie Anne P. Paulze (Portrait of Antoine-Laurent Lavoisier and his wife, 1788). Aquest retrat formava part d’una exposició temporal, en una de les plantes del museu, titulada Science in the 18th century.

Traite

Triptic de l’exposició temporal Science in the 18th century, Science Museum of London, estiu 2008 i portada de Tractat elemental de química (Lavoisier,1789).

Lavoisier és considerat el pare de la química moderna pels seus estudis. Va descriure que l’aire estava compost de 2 gasos que va anomenar oxigen i nitrogen, va desmentir la naturalesa elemental de l’aigua i va formular la llei de la conservació de la massa (1785). Estudiant el rol de l’oxigen en els processos d’oxidació va desmentir la, fins aleshores acceptada i heredada dels alquimistes, teoria del flogist.

Aquí tenim la fantàstica llei de la conservació de la massa formulada per Lavoisier per primera vegada a Memòria sobre la dissolució del metalls pels àcids (1785):

Res es crea en les operacions de l’art ni en les de la Natura, i pot establir-se com a principi que en tota operació hi ha una quantitat igual de matèria abans i després de l’operació… Sobre aquest principi es fonamenta tot l’art de fer experiments en química.

Lavoisier també es va involucrar en política, la seva tasca va ser la de recaudador d’impostos. Això és el que més endavant li portaria problemes.
Amb la seva riquesa va construir un gran laboratori a l’Arsenal de la Bastilla de París, on s’instal·là el 1775 perquè fou nomenat director de pólvores i salnitres. El 1789 publicà la seva obra més important Tractat elemental de química i fou l’any que esclatà la revolució francesa.

La Bastilla de París al s.XVIII,on hi havia l’Arsenal, i a on Lavoisier tenia el seu laboratori.

Fins l’any 1792, els antimonàrquics radicals van prendre el control proclamant la República a França i perseguint els “grangers d’hisenda”. Lavoisier fou retirat del seu laboratori i arrestat. Quan adduí que era un científic i no un recaptador d’imposts (cosa no del tot certa), l’oficial que el va arrestar contestà amb la frase: la República no necessita científics. Antoine Laurent Lavoisier fou guillotinat a l’actual plaça de la Concorde, el 8 de maig de 1794, als 51 anys. El seu cos fou enterrat a una fossa comuna.

Lavoisier1

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s