De Blanes a la Girona Química

Aquest matí els estudiants de 1r de batxillerat científic i tecnològic de l’IES Serrallarga de Blanes han vingut fins a Girona per gaudir de l‘Itinerari Químic per la ciutat de Girona. I han tingut la sort de fer-lo de la mà del Dr. Pep Duran.

murallaPep Duran demostrant la composició de carbonat càlcic de les roques calcàries addicionant unes gotes d’àcid clorhídric i observant el desprendiment de CO2. La reacció que té lloc és: CaCO3 + 2 HCl –> Ca2+ + 2 Cl + H2O + CO2

Els alumnes blanencs han vingut acompanyats pels seus professors de química i tecnologia industrial, la Gemma i l’Antoni. El Dr. Pep Duran, professor del Departament de Química de la UdG i divulgador científic compromès, ens ha guiat per aquest apassionant passeig per l’invisible. La teoria atòmica de Bohr, la composició de les roques calcàries, els aliatges, els metalls nobles i les pedres precioses, els fàrmacs i el sabó, la llum, les plaques fotovoltaiques, el magnetisme… tot això i molts més conceptes són els que hem trobat pel camí adonant-nos de la quotidionitat de la ciència.

sant martíLa Pujada de Sant Martí, davant de Cronmats Ensesa, on en Pep Duran ens ha presentat diferents tipus d’aliatges i el procés de l’electròlisi. A més a més avui els estudiants blanencs han tingut la sort de trobar la ciutat de Girona més bonica que mai, recoberta de flors per l’exposició Girona, temps de flors. (Això va pels alumnes del Serrallarga, un resum de la resta de fotos de la diada es podrà veure aviat al web de l’Itinerari químic.)

Fins i tot el senyor Ensesa ens ha rebut al mangífic i històric Cromats Ensesa, on hem experimentat la sensació de viatjar a un laboratori alquimista de l’Edat Mitja, explicant-nos els processos d’electròlisi que porten a terme per tal de recobrir peces metàl·liques amb diferents metalls i aliatges.

Cromats Ensesa

El senyor Encesa entre les seves cel·les d’electròlisi explicant els processos als alumnes.

La ciència, i concretament la química, formen part del nostre dia a dia, només cal aixecar el cap i obrir els ulls mentre passegem i ens adonarem de la ciència que ens rodeja.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s