La il·lusió òptica del 2009

illusion of the year PqPotser coneixeu el joc Curveball que consisteix en un ping pong en 3D la gràcia del qual és picar la pilota de tal manera que prengui una trajectòria corba, és a dir, donar-li efecte. Doncs m’acabo d’assabentar que ja ha estat escollida la millor il·lusió òptica del 2009 i te relació amb aquest efecte que se li dona a les pilotes en diversos esports. L’any passat ja vaig presentar la il·lusió òptica del 2008 la qual es fonamentava en la retenció dels colors un cop han desaparegut (l’efecte conegut com a afterimage).

La il·lusió guardonada enguany va ésser presentada pels investigadors Arthur Shapiro, Zhong-Lin Lu, Emily Knight i Robert Ennis de les universitats American University, University of Southern California, Dartmouth College, SUNY College of Optometry sota el títol Feature Blur and the Break of the Curveball. Clicant aquí podreu llegir l’article presentat juntament amb la il·lusió guardonada com a la millor il·lusió òptica del 2009 (clicar la imatge inferior per veure la il·lusió).

2009 PqLa millor il·lusió òptica del 2009 conté en realitat 2 il·lusions. En la primera, el dibuix superior en fa referència, podem veure com 6 boles disposades formant un cercle que es mouen en sentit antihorari si fixem la vista al centre de la imatge “canvien” la seva rotació a fer-ho en sentit horari si mirem a la perifèria del cercle. En la segona il·lusió veiem com una bola que cau verticalment sembla caure en un cert angle degut a l’efecte dels canvis de colors blanc-negre a la bola.

Al bloc d’Arthur Shapiro (Illusion Sciences), un dels creadors de la millor il·lusió òptica del 2009, trobem una entrada titulada Rotating reversals on explica aquesta il·lusió (entrada que va escriure el passat desembre de 2008,  potser no s’hagués imaginat mai que rebria el primer premi per haver creat la millor  il·lusió òptica de l’any).

Un pensament sobre “La il·lusió òptica del 2009

  1. Retroenllaç: Best Illusion of the Year 2010 « Pepquímic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s