El joc de la ciència

astro

Després de la interessant xerrada d’aquesta tarda al Jove Campus de Recerca 09 sobre astronomia, per part de Joan Miró i Marta Perecaula he llegit la contra de la Vanguárdia i hi he trobat una estrevista a Margaret Geller, astrofísica de Harvard.

miró

Joan Miró a l’inici de la conferència d’aqueta tarda al 2jcr09.

Geller parla de la relació entre Ciència i Art tot citant un altre Joan Miró, també aficionat  a l’astronomia tal com mostra les seves 23 obres de la sèrie Constel·lacions.

També cita l’altre gran pintor surrealista català, Salvador Dalí, amb els seus “rellotges tous” ; segurament Dalí estava al corrent dels últims descobriments científics del moment. Per acabar les referències de ciència i art Geller fa referència a  un altre català, l’ arquitecte modernista per excel·lència, Antoni Gaudí, qui desafia la gravetat segons paraules de l’astrofísica americana.

Margaret Geller diu a La Vanguárdia para comprender el universo hay que empezar por entender que hay cosas que no podemos entender… Està prou encertada en aquesta dura afirmació, sobretot quan fem referència a conceptes com els forats negres o la matèria fosca, però trobo que hi manca una paraula clau que és per ara. Potser sí que hem d’ésser conscients de que hi ha coses que no podem entendre, però no ho podem entendre per ara (en aquest espai-temps), coses que segur que acabarem entenent en un futur. A més curt o més llarg termini, però la ciència ens porta a trobar respostes, potser (segur) no són  mai definitives, sempre poden (han d’) ésser millorades, deixant les anteriors obsoletes, però les preguntes cada cop van quedant  més ben respostes. Això sí, cada cop que avancem més en les antigues preguntes se’ns en generen de noves. Potser aquesta és la gràcia de la ciència! És com un joc. Un joc contra la natura, diuen alguns (“la perseguiu i s’us escapa” he sentit a dir a vegades). Un joc amb la natura, tal com el veig jo.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s