Avogadro

Avui fa 153 anys que va morir el científic Avogadro (podríem dir que és el seu 153è mortiversari, que deien a Harry Potter i la cambra secreta).

Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro di Quaregna e di Cerreto (1776 – 9 juliol de 1856) fou un científic italià el nom del qual relacionem directament als gasos pel llegat que va deixar a la química, la llei dels gasos ideals, altrament coneguda com la Llei d’Avogadro (1811). La llei dels gasos ideals diu que

Iguals volums de tots els gasos ideals a les mateixes condicions de pressió i temperatura contenen el mateix nombre de partícules.

El nombre de partícules en un mol de substància és el conegut 6.02*1023, el qual va ésser anomenat nombre d’Avogadro en el seu honor.

N_A=6.022\ 141\ 79(30)\times 10^{23}\ \mbox{mol}^{-1}

Ara he recordat un divertit acudit químic en anglès. Per entendre’l s’ha de tenir en compte que el Guacamole és una salsa culinària feta en base d’alvocat i que l’alvocat en anglès es diu avocado (nom molt semblant al del científic Avogadro). Aquí tenim l’acudit, en base a una petita conversa entre els 2 personatges A i B:

A: What do chemists use to make guacomole?
B: Avogadros.

A: How many atoms in a guacamole?
B: Avocado’s number.


3 pensaments sobre “Avogadro

  1. Gràcies, Pep (supose que serà aquest el teu nom), per crear un bloc obert al món de les persones profanes. Des dels 10-11 anys tinc un llibre sobre persones que han contribuït molt a la Humanitat. Una n’és Avogadro, “el amigo de las moléculas” (segons posa el llibre, ara potser només localitzable a alguna fira de llibre o a una biblioteca de llibre antic). El títol és “Los grandes amigos de los niños” i és u dels llibres que més m’apassiona, tot i tindre’n quatre-cents si fa no fa i trenta-vuit anys…

    Continua la teua tasca, amb sentit de la didàctica i amb un llenguatge pla i, pense, com a mestre, que aplegaràs ben lluny.

    Una forta abraçada i molts ànims. Avant!

    Lluís.

  2. Retroenllaç: Feliç dia del Mol!! 6:02 10/23 « Pepquímic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s