Copernici?

El passat 25 de juny parlàvem del nou element químic de nombre atòmic 112. Segons el sistema de denominació sistemàtic dels nous elements de la IUPAC fins ara, i temporalment, l’hem anomenat Uub però el passat 17 de juliol l’equip del Dr. Hofmann (els descobridors de l’Uub) van proposar-ne el seu nom definitiu. La seva proposta és batejar-lo com a  Copernici amb símbol Cp, en honor al científic i astrònom polonès Nicolau Copèrnic (1473-1543) qui va proposar el model heliocèntric del sistema solar. És una manera de remarcar la importància de la química nuclear a altres camps de la ciència, com l’astrofísica, així com honorar un científic que no va rebre el reconeixement que mereixia durant la seva vida,  “un científic extraordinari, que va canviar la nostra visió del món”, diu Hoffman.

Nicolau Copèrnic.

La IUPAC encara no ha aprovat oficialment el nom de Cp per l’element 112, esperant els resultats del període de discussió de 6 mesos entre la comunitat científica.

Llocs web on ja n’han fet referència: http://chemistry.about.com/od/elementfacts/a/ununbium.htm; http://blocfiq.ub.edu/2009/07/16/copernicium-proposta-de-nom-per-a-lelement-112/; http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8153596.stm.

ACTUALITZACIÓ

Finalment la IUPAC ha aprovat el símbol Cn pel Copernici, ja que una molècula orgànica ja és simbolitzada per Cp (ciclopentadiè), així evitarem confusions.

3 pensaments sobre “Copernici?

  1. Retroenllaç: Dolça Química « Pepquímic

  2. Retroenllaç: Nous elements teòrics amplien la Taula Periòdica « Pepquímic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s