Morning Glory

Fa mig any que vaig presentar el web de l’APOD en català (versió catalana del Astronomy Picture Of the Day) en una entrada on vaig parlar dels bonics altocúmuls lenticulars. Doncs la imatge astronòmica d’ahir tornava a ser referent a un curiós fenomen atmosfèric, el Morning Glory. Aquí la tenim:

Núvols Morning Glory sobre Austràlia
Imatge Astronòmica del dia 24 d’agost de 2009.

El Morning Glory o Glòria Matinal, si la volem traduir, (així, en català, em recorda a aquella genial cançó de la Trinca… S’alça!) és un fenomen meteorològic estrany que es forma sobre l’australià golf de Carpentaria entre els mesos d’agost i novembre. És un tipus de núvol rodat el qual es pot formar a la sortida del Sol, si la situació atmosfèrica és tranquil·la, arribant a situar-se fins a una alçada d’1-2 km, fent una llargada de fins a 1000 km i movent-se a una velocita tde fins a 60 km/h. Tot i haver estat molt estudiat pel món científic l’origen de la formació del morning glory no està del tot clar però tenint en compte a la zona on es produeix s’ha vist que el fenomen està associat al creuament de sistemes frontals l’Austràlia central i altes pressions al nord de la illa, coincidint aquesta situació meteorològica amb un  índex alt d’humitat relativa (font d’aigua per a la formació del núvol). Per informació meteorològica detallada de la formació del morning glory clicar aquí.

Gulf_of_Carpentaria_mapGolf de Carpentària, Austràlia.

Com a curiositat voldria comentar el profit, des del món dels esports d’aventura, que se’n treu d’aquests núvols. Es tracta del “surf” sobre aquest núvol amb ala delta o en planadors tipus ICA IS-28, aprofitant les corrents d’aire associades al morning glory, tal com podem veure en aquests espectaculars vídeos:

Planejant (“surfejant”) pel morning glory amb una ala delta.

Planejant (“surfejant”) pel morning glory amb un planejadors tipus ICA IS-28.

Per a més informació i un munt de fotos precioses sobre el fenomen recomano els webs:

Aquí, a casa nostra, ens podem trobar amb d’altres fenòmens similars al morning glory, són els núvols rodants (roll clouds), núvols cornissa (shelf clouds) i els nvols mur (wall clouds), associats tots ells a fortes tempestes i els seus cumulonimbus arcus. Aquí us mostro un parell de fotografies que vaig poder fer des de casa el passat 1 de maig de 2007 a un d’aquests tipus de núvols, el qual va ésser visible pocs minuts abans d’una forta tempesta.

01.05.07 (5)

Blanes, 1 de maig de 2007

01.05.07 (6)

Blanes, 1 de maig de 2007

Referències:

  • Rodríguez Picó, A. El temps, a temps. Barcelona: Ediciones Primera Plana, 2008. ISBN 978-84-612-2674-0.

picópàgina 55

  • Pretor-Pinney, G. The Cloud Collector’s Handbook. London: Hodder & Stoughton Ltd. ISBN 978 03 409 1943 9.

handbook

p. 52 and 66

2 pensaments sobre “Morning Glory

  1. Osti Pep! No coneixia aquest fenomen metereologic ni que hi hagues penya surfejant pels nuvols! 🙂

    Les imatges son impresionants. Aquests carrils semblen dissenyats previament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s