Kopp-Etchells

Ara mateix acabo de conèixer un curiós fenomen elèctric gràcies a Alfred Rodríguez Picó i el seu espai Meteoclic d’El Periódico. El passat 17 d’octubre el reporter de guerra nord-americà Michael Yon va captar unes imatges impressionants des d’Afganistan. A les imatges podem veure com les pales del rotor d’un helicòpter brillen en la foscor! Es tracta de l’efecte Koop-Etchells (batejat així en honor a dos soldats morts en combat).

Efecte Kopp-Etchells manifestat com a una corona lluminosa sobre les aspes d’un helicòpter en mig d’un núvol de sorra.

L’efecte Koop-Etchells (també conegut com a efecte corona) és un fenomen triboelèctric, és dir, un fenomen degut a l’electrificació causada pel fregament entre dos materials. En un desert al tenir lloc la fricció ràpida entre les pales de l’helicòpter, d’aliatge titani/níquel, i la sorra en suspensió té lloc l’aparició de l’electricitat estàtica, la qual es reflecteix en la descàrrega en forma de guspires  visibles en la foscor. De forma semblant Tales de Milet es va adonar, per primera vegada, de l’aparició d’un fenomen elèctric quan va fregar un tros d’ambre amb un retall de llana.

Efecte Kopp-Etchells manifestat com a una corona lluminosa sobre les aspes d’un helicòpter en mig d’un núvol de sorra.

Aquest fenomen de Kopp-Etchells, segons explica el mateix Michael Yon al seu bloc, l’han visualitzat en el desert quan els helicòpters s’enlairen o bé quan aterren, com és evident ja que en aquests moments és quan es troben a prop de terra, fan aixecar la sorra i aquestes partícules en suspensió al fregar amb les pales metàl·liques de l’helicòpter, que giren a gran velocitat, creen aquest efecte lluminós.

Per veure més fotos de Michael Yon i l’helicòpter lluminós visiteu el seu bloc.

Referències:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s