Fotografia atòmica

M’ha sorprès molt descobrir aquestes fotografies gràcies a Microsiervos. La primera fotografia atòmica!

Es tracta de dues fotografies fetes per investigadors de l’ Institut de Física i Tecnologia de Kharkov (obtingudes gràcies a un field-emission electron microscope (FEEM)), Ucraïna, que mostren un àtom de carboni, és a dir, el núvol d’electrons d’aquest. És realment emocionant veure com les representacions, que hem estudiat a les classes de química teòrica, dels orbitals atòmics obtingudes per les aproximacions de la mecànica quàntica corresponen fidelment a aquest parell de fotografies. Per més informació llegir l’entrada de insidescience.

Tal i com veiem en aquests models d’orbitals atòmics les fotografies que s’han obtingut de l’àtom de carboni corresponen a un orbital de tipus s (amb una densitat electrònica esfèrica al voltant del nucli atòmic) i un de tipus p (px, py o pz, segons la seva orientació) (amb una densitat electrònica nul·la al nucli atòmic i de doble esfera aplanada als seus voltants):

Models d’orbitals atòmics.

Curiosament fa un parell de setmanes, gràcies a Edunomia, descobríem la tècnica la tècnica de microscopi de força atòmica sense contacte (NCAFM) amb la, també emotiva, fotografia del pentacè:

A dalt la fotografia obtinguda mitjançant la tècnica del NCAFM. A sota el model de la molècula del pentacè.

Referències:

5 pensaments sobre “Fotografia atòmica

  1. Doncs jo fins que no vegi l’article publicat… Com s’ho han fet per a que l’orientació sigui la teòrica px? Com és que les coordenades de l’àtom (amb simetria esfèrica) coincideixin amb el de la foto? Sembla que s’hagin col·locat abans… Si és un px, com és que no interfereixen el py i el pz? suposo que tot això ho fan amb camps magnètics fent que només certes transicions siguin possibles… però abans voldria llegir l’article

    • Si que sembla massa perfecte això d’obtenir la “foto” d’una sola orientació de l’orbital p… i tan ben feta, amb el node… Segons diuen l’article ha estat publicat a “Physical Review B” http://prb.aps.org/, tot i que jo no l’he trobat…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s