Nobel de Química 2009

El passat 7 d’octubre la Reial Acadèmia Sueca de Ciències va decidir atorgar el Premi Nobel de Química 2009 conjuntament a Venkatraman Ramakrishnan (MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, UK), Thomas A. Steitz (Yale University, New Haven, CT, USA) i Ada E. Yonath (Weizmann Institute of Science, Rehovot, Israel) pels estudis de l’estructura i funció del ribosoma.

nobel09chem

Aquí podem veure la gravació de la proclamació del guardó per part de  Gunnar Öquist, Secretari General de la Royal Swedish Academy of Sciences, el 7 d’octubre de 2009.

Com sabem, els ribosomes són orgànuls cel·lulars dedicats a la síntesi de proteïnes a partir de la informació genètica que li arriba de l DNA transcrita en forma de RNA missatger. Venki Ramakrishnan, Thomas Steitz i Ada Yonath vam considerar que per tal de ser capaços d’entendre el ribosoma primer havien de visualitzar-lo. D’aquesta manera els tres galardonats amb el Nobel de Química de forma independent i utilitzant la tècnica de la cristal·lografia de Raigs-X es varen posar a resoldre l’estructura del ribosoma.

Transc-Trad Pq

Les següents animacions són una lliçó ben clara i entenedora del procés de Traducció per a la síntesi de proteïnes:

Una de les aplicacions interessants d’aquests estudis pot ser la síntesi de nous antibiòtics. Amb la resistència als antibiòtics en augment, s’espera que entrendre amb precisió la interacció dels antibiòtics amb els ribosomes permetrà dissenyar nous antibiòtics específics per combatre els bacteris resistents. Els tres galardonats han generat models mostrant aquestes interaccions, proporcionant dades clau per a la síntesi de nous antibiòtics.

Aquí ens podem descarregar el scientific background del Premi Nobel de Química 2009 i la informació pel públic, en formats pdf. Són unes lliçons complertes i detallades sobre el ribosoma i les seves funcions en la síntesi de proteïnes.

Remenant pel portal de vídeos Youtube he trobat aquest parell d’animacions basades en estudis cristal·logràfics duts a terme pel grup de recerca d’ Ada E. Yonath (una de les galardonades enguany amb el Nobel de Química):

Referències:

Un pensament sobre “Nobel de Química 2009

  1. Retroenllaç: Nobel, 176è aniversari « Pepquímic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s