Nobel, 176è aniversari

Alfred Bernhard Nobel (1833-1896) va néixer el 21 d’octubre de 1833 a Estocolm, Suècia.

Nobel va ésser químic i enginyer, d’entre els seus descobriments destaca la invenció de la dinamita (1867), però és més conegut pels Premis Nobel. Aquests premis, que Alfred Nobel va crear en el seu testament com a seva darrera voluntat, anualment  i des del 1901 s’atorguen des de la Fundació Nobel (Estocolm) com a mèrit en els camps de la Física, Fisiologia o Medicina, Economia, Literatura, Pau i Química. Cada premi consta d’una medalla, un diploma personal i una remoneració econòmica.

Cara frontal de la medallla, comuna per tots els camps.

nobelquimfis

Cara del darrere de la medalla dels Premis Nobel de Química i  Física.

Precisament el passat 7 d’octubre la Reial Acadèmia Sueca de Ciències va atorgar el Premi Nobel de Química 2009 a Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz i Ada E. Yonath pels estudis de l’estructura i funció del ribosoma (article de Pq del passat 11/11/09).

Curiositats sobre els Premis Nobel

– Els Premis Nobel de  Física, Fisiologia o Medicina, Literatura, Pau i Química es varen lliurar per primera vegada el 1901, va ésser la darrera voluntat d’Alfred Nobel qui va deixar escrita la voluntat de crear aquesta celebració anual juntament amb una gran fortuna. El premi d’Economia va ésser afegit el 1968 pel Sveriges Riksbank (banc central suec) en memòria d’Alfred Nobel.

– Les matemàtiques no consten entre les disciplines que Nobel va voler recompensar. Diu la llegenda que Nobel ho va fer per evitar que aquest guardó fos entregat algun dia al matemàtic Gösta Mittag-Leffler qui, altre cop segons la llegenda, hauria robat el cor de l’estimada d’Alfred Nobel, Sophie Hess.

– El premiat més jove amb un Nobel fins a l’actualitat ha estat el físic australià Sir William Lawrence Bragg amb 25 anys qui, juntament ambel seu pare, va rebre el Premi Nobel de Física el 1915 pels seus serveis en l’anàlisi d’estructures cristal·lines mitjançant raigs-X. El guardonat més gran ha estat Leonid Hurwicz, amb el Premi d’Economia el 2007.

– La família Curie és la que ha acumulat més galardons fins l’actualitat. Marie Curie i el seu espòs Pierre varen rebre conjuntament el Premi Nobel de Física de 1903 en reconeixement pels extraodinaris serveis rendits en les seves investigacions sobre el fenomen de la radiació descobert per Henry Becquerel. El 1911 Marie Curie va rebre el seu segon Nobel, en aquesta ocasió el de Química, en reconeixement pels seus serveis en l’abans de la química amb el descobriment dels elements radi i poloni, per l’aïllament del radi i l’estudi de la naturalesa i compostos d’aquest element. Finalment la filla del galardonat matrimoni Curie, Irène Joliot-Curie, va rebre, juntament amb el seu marit, el Premi Nobel de Química de 1935 en reconeixement a la síntesi de nous elements radioactius.

Marie Curie al seu laboratori.

Referències

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s