Àmplia escala de la ciència

Gràcies al blog Ciencia en el XXI acabo de descobrir una fantàstica aplicació d’un lloc web, també fantàstic, de divulgació del món de la genètica. Es tracta del web learn.genetics del Genetic Science Learning Centre de la universitat de Utah.

genetics

En aquesta aplicació (clicar la imatge inferior per tal d’entar-hi) podem visualitzar ràpidament una part de l’àmplia escala que engloba la ciència en el seu estudi del món físic. En aquest cas ens mourem entre l’escala dels pocs centímetres, representada per un gra de cafè, fins a la nanoescala dels virus i la picoescala dels àtoms.

finestra

escala

Movent aquesta scrollbar horitzontal anem augmentant l’escala com si tinguéssim un microscopi acoblat a l’ordinador.
Viatjant del món dels visibles cm al dels pm.

Aquesta aplicació es presenta en forma de finestra on hi trobem un gra de cafè (de 12 mm x 8 mm) al costat d’unes lletres de la mida Times 12. A mida que anemaugmentant l’escala gràcies a l’scrollbar (el nostre “microscopi digital”) viatgem fins al món dels àtoms de C (140 pm) tot passant pels glòbuls vermells de la sang (8 μm) o la molècula d’aigua (275 pm). Sepre tenim un regle que ens mostra l’escala on ens trobem, així a mida que anem augmentant aquesta, passem de la referència del mm a la del μm, nm i pc.

mm

microm0

microm

nm

nm2

pm

3 pensaments sobre “Àmplia escala de la ciència

  1. Moltes gràcies Salvador! Tu ets el gran expert en aquesta temàtica, de manera que si t’he fet descobrir aquesta aplicació i et pot fer servei estic ben content!

  2. Retroenllaç: Descobrint escales i mesures « El kid científic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s