Pasqua, xocolata i ciència

Demà passat els catalans i catalanes celebrarem el Diumenge de Pasqua menjant una fantàstica mona de xocolata que, molt probablement portarà algun ou incorporat. En d’altres països europeus és ben típica la decoració de tota classe d’ous i la menja dels de xocolata per aquestes dates, són els anomenats easter eggs o spring eggs, símbol del renaixement celebrat en la Pasqua. I amb ous es poden dur a terme molts experiments de ciència recreativa espectaculars tal i com veiem en aquest nou vídeo dels “cracks” de periodicvideos.

Resultat de congelar, cremar i portar al buit un Creme Egg.

Precisament fa menys d’un mes, a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la UdG, l’equip 2 Duran + (Miquel Duran, Pep Duran i jo mateix) de la C4D vàrem dur a terme una activitat divulgativa basada en experiments de ciència recreativa amb els ous com a fil conductor. En Miquel Duran va batejar l’activitat, amb títol oficial Màgia Química: dels experiments espectaculars a les curiositats matemàtiques, com a Ous & Güebs.

2 Duran + a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la UdG. 18/03/10.

I d’entre els experiments que vàrem fer va agradar molt l’ oxidació d’un ou de Pasqua mitjançant clorat de potassi. El sucre de la xocolata és oxidat pel clorat de potassi per donar CO2, H2O i un gran despreniment d’energia en forma de llum i calor. Aquest experiment, que els companys de periodicvideos també  fan al vídeo anterior amb clorat fos i un Creme Egg, nosaltres el vàrem fer amb l’addició d’unes gotes d’àcid sulfúric a la mescla de clorat de potassi sòlid i un ou de xocolata trossejat.

Resultat de l’experiment a l’espectacle del passat 18 de març a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la UdG.

Aquest experiment, en el qual hem coincidit amb els companys de periodicvideos, no és més que una aplicació al context de la xocolata de l’experiment de l’oxidació del sucre par part del clorat, el qual es pot fer amb el clorat sòlid mesclat al sucre per addició d’àcid sulfúric, que fa d’iniciador de la reacció, o bé amb l’addició del sucre sobre el clorat fos. Aquesta darrera versió de  l’experiment és la base del nostre experiment de la xuxe incendiària.

Versió en fase sòlida de l’experiment. Sucre + KClO3 + H2SO4.

Vídeo sobre el nostre experiment de la xuxe incendiària.

Molt bona Pasqua científica!

Ous de guatlla. El de l’esquerra va estar submergit en vinagre comercial comú (6º en àcid acètic) durant mig dia. L’àcid acètic aconsegueix descompondre el carbonat de la closca de l’ou en CO2, aconseguint despullar l’ou de la seva closca protectora, en una altra ocasió ja parlarem de l’experiment en qüestió amb més detall.

3 pensaments sobre “Pasqua, xocolata i ciència

  1. Retroenllaç: Science in Scotland « Pepquímic

  2. Retroenllaç: Química Catalana a “periodicvideos”! « Pepquímic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s