Art i Ciència ben a prop, Dia del Visitant al Museu d’Art de Girona

Aquest matí de dissabte el Museu d’Art de Girona ha obert les seves portes en motiu del Dia del Visitant. Solstici d’Estiu. on diferents persones no relacionades professionalment de manera directa a aquesta disciplina han estat nomenats com a guies per un dia.

Josep Duran, Departament de Química de la Universitat de Girona, ha estat guia de l’activitat Art i Ciència ben a prop. D’aquesta manera el professor de química ha començat a descriure la ciència, més concretament la química, que es troba darrere (i davant!) les obres d’art, tant a les escultures com a les pintures. A la sala del museu on trobem mostres dels diferents materials més utilitzats per a ser esculpits en Pep ens ha explicat les diferents propietats entre alguns d’aquests materials, com per exemple la seva duresa (amb materials més tous com l’alabastre (guix) i d’altres més durs com el granit) o la diferent resposta que presenten davant la meteorització produïda per la pluja o altres fenòmens experimentats a la intempèrie (per simular la degradació de les calcàries, de composició química basada en el carbonat de calci, CaCO3, davant l’acció dels àcids, el professor de química ha deixat caure unes gotes d’àcid clorhídric, HCl, sobre una peça de calcària -pedra de Girona- que ha portat de l’exterior del museu i hem observat la reacció de despreniment de CO2 que presenta, amb la degradació de la roca corresponent).

La Marina ens ha rebut al Museu d’Art ben guarnida per la ocasió. Marina i Pep Duran.

CaCO3 + 2 HCl —> H2O + CaCl2 (aq) + CO2

Tot seguit, passant per unes sales meravelloses del museu d’art, ens hem dirigit fins a la sala dels materials i procediments pictòrics on el professor de química ens ha parlat de les diferents tècniques pictòriques des d’un punt de vista químic, presentant-nos els diversos pigments, així com els aglutinants i els fungicides utilitzats per evitar la putrefacció d’aquests, per exemple s’addicionava vinagre al rovell d’ou per evitar que es fés malbé. També hem parlat dels diferents tipus de materials de suport utilitzats en la pintura sobre tela com el lli, el cotó, el cànem o els sintètics actuals.

L’arcàngel Sant Miquel matant el drac. Museu d’Art de Girona, 19/06/10.

Aquesta sala és la que als químics ens agrada més, ens hi sentim com a casa. Tal com ha dit en Pep Duran a l’entrar-hi, els antics pintors als seus tallers tenien verdaders laboratoris alquimistes on ells mateixos es feien les pintures a partir de pigments com els que hem vist exposats.

Per acabar en Pep Duran ens ha revelat un missatge (ART + QUÍMICA) que havia amagat, prèviament, a un foli gràcies a una “tinta invisible”, una altra aplicació interessant de la química a la història de l’art i, sobretot, de l’espionatge. En aquest cas el missatge estava escrit amb fenolftaleïna, un indicador de pH que es presenta  incolor en medi àcid i presenta coloració rosada en medi bàsic. L’esprai amb el qual ha ruixat el paper per tal de revelar el missatge contenia una dissolució bàsica, de NaOH.

Tot plegat una bona excusa per entrar al fantàstic Museu d’Art de Girona (un altre dia hi hauré de tornar per poder visitar-lo sencer amb més calma, també us animo a fer-ho!) i descobrir que, ben mirat, l’Art i la Química estan molt relacionats!

2 pensaments sobre “Art i Ciència ben a prop, Dia del Visitant al Museu d’Art de Girona

  1. I tant que sí! Art i química es relacionen! Pigments, composicions, materials… Bona iniciativa, la idea de veure l’art des d’un punt de vista més científic!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s