Bona revetlla de Sant Joan 2010!

Us desitjo molt bona revetlla de Sant Joan 2010! I ho faig de la millor manera que sé… amb Química.

Her preparat un vídeo amb quatre reaccions químiques espectaculars on la protagonista és la foguera de Sant Joan. Veurem la reacció termita que genera gran quantitat de llum i calor després d’encendre la mescla de Fe2O3 i Al en pols amb l’ajuda d’una bengala com les que aquesta nit encendrem.

També veurem com podem fer fogueres de Sant Joan on la flama presenti diferents coloracions (només depèn dels compostos que hi cremem, en aquest cas hi cremem LiCl i àcid bòric, ja veureu quin canvi en el color de la flama !) i, per acabar, veurem com la nit de Sant Joan és una nit màgica on tot és possible, fins i tot que els esperits del foc, bruixes i dimonis surtin de la foguera… molt bona revetlla de Sant Joan 2010!

4 pensaments sobre “Bona revetlla de Sant Joan 2010!

    • I tant, Joan, precisament una antiga aplicació de la reacció termita era la de soldar les vies de tren. Entre les peces de via, per tal de fer-ne una de contínua, es posava una muntanyeta de la mescla òxid de ferro i alumini en les proporcions adients (jo ho faig Fe2O3/Al (10:3)) sobre la discontinuitat, s’afegia una metxa a la muntanyeta, s’encenia… i ja saps com devia acabar: pedaç de Fe (i òxid d’alumini) com a unió que, suposo, havien d’acabar llimant.

      La revetlla va anar molt i molt bé, segurament és la nit de l’any on més persones manipulem un mateix tipus de productes químics amb una mateixa finalitat, la de gaudir de l’espectacularitat de les reaccions químiques! 😉

    • L’última? Et refereixes a la dels mals esperits que surten de la foguera de Sant Joan? Consisteix en cremar una mescla (1:1 en volum) de sucre blanc i nitrat d’amoni, el sucre és carbonitzat (després de la caramelització) i al mateix temps el nitrat d’amoni es descomposa tèrmicament desprenent gasos, N2O i H2O, els quals inflen el carbó donant-li aquest aspecte de serp que va sortint del si de la foguera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s