Ciència a la Fresca. Ciència i Escoltisme.

No sempre cal entrar dins un laboratori per a fer un experiment. També és possible realitzar un seguit d’experiències fascinants a l’aire lliure i amb materials senzills a l’abast de tothom. Podem així aprendre un xic de ciència de manera diferent, a sota l’alzina o a l’ombra d’una atzavara….

Amb aquestes paraules el portal Recerca en Acció (Talència) presenta el projecte Ciència a la Fresca format per 10 experiments que mostren processos físics i químics vistos des de diferents vessants de la ciència i duts a terme a la fresca per científics, de la Universitat de Girona (molts d’ells membres de la C4D), investigadors en aquestes diverses branques (com són la geologia, la física o la química) presentats per en Pep Duran (Departament de Química UdG). Cadascun dels experiments el podreu veure gravat amb un text explicatiu adjuntat, escrit pel científic que l’ha realitzat, on hi trobareu el material i procediment per a realitzar-lo (en tots ells ben quotidià), així com la descripció dels processos físics o les reaccions químiques involucrades.

Jo mateix he col·laborat en aquest projecte, però aquest cop he canviat la bata per la camisa i el fulard del meu agrupament escolta (AEiG Pinya de Rosa de Blanes). He dut a terme un experiment que relaciona l’escoltisme i la ciència ja que mostrem la manera com els escoltes i les noies guia potabilitzem l’aigua que extraiem de  fonts i rius d’alta muntanya (durant una ruta o uns campaments) afegint-hi un compost químic a concentracions de toxicitat pels microorganismes que hi habiten (que ens atacarien el nostre aparell digestiu) i inofensives per nosaltres. A l’experiment també mostrem (i ho fem detalladament) un tractament previ de filtració (mitjançant un tanc de filtratge que construïm amb material casolà i sorres) indispensable per tal de tractar l’aigua que podem extreure d’un curs mitjà o baix d’un riu el qual pot presentar molta quantitat de fans o matèria vegetal en suspensió.

En el següent vídeo veureu la realització de l’experiment i en el següent enllaç us podeu descarregar el text explicatiu que he escrit, on trobareu el material i el procediment detallat per tal de realitzar-lo vosaltres mateixos.

Com a conclusió de l’experiment m’agradaria mostrar que recomano que sempre que anem a la muntanya d’excursió cal portar un producte desinfectant per l’aigua que trobarem i amb la que omplirem les cantimplores (ja siguin comprimits sòlids que trobarem a les farmàcies o una ampolleta que contingui una dissolució de clor, iode o lleixiu). Tal i com diem els escoltes i noies guia, cal estar… SEMPRE A PUNT !.

Relacionat

Molts dels mateixos investigadors que enguany hem col·laborat en aquest projecte, l’any passat ho vàrem fer amb Ciència a la cuina, també del mateix portal depenent de Talència, Catalunya recerca. Aquell primer projecte va consistir en la realització d’experiments divulgatius, també amb material quotidià, a la cuina de casa dels científics. Es perseguia mostrar que qui té una cuina, té un laboratori i, en aquell cas, vaig realitzar l’experiment de la cocció d’un ou ferrat verd i una llimonada vermella completament comestibles, gràcies a les reaccions àcid-base i l’extracte de col llombarda com a indicador de pH natural.

Un pensament sobre “Ciència a la Fresca. Ciència i Escoltisme.

  1. Retroenllaç: Nit de la Recerca 2010, t’hi esperem! « Pepquímic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s