Fundació Alícia = Cuina + Química

Membres de la Càtedra de Cultura Ceintífica i Comunicació Digital (C4D) de la UdG ahir vàrem tenir el goig de visitar la Fundació Alícia, després d’haver quedat amb el director del Departament Cienífic de la institució, el químic Pere Castells.

ALÍCIA, aquest nom amb tantes connotacions científiques -tots recordem les aventures del personatge literari del matemàtic Lewis Carroll, o Charles Dodgson, com preferiu…- en aquesta entitat fa referència als seus 2 pilars, ALImentació i ciènCIA. En els laboratoris-cuina d’aquesta entitat, situada al costat mateix del monestir de Sant Benet de Bages, cuiners i científics treballen coze a colze dedicats a la innovació tecnològica en cuina i la difusió del patrimoni agroalimentari i gastronòmic amb l’objectiu de promoure la bona alimentació. El consell assessor de la Fundació està presidit pel xef Ferran Adrià.

Grup de químics de la UdG i el químic Director del Departament Científic de la Fundació Alícia, Pere Castells a les cuines de recerca de la institució.

No cal dir que recomano la visita de la Fundació Alícia, així com la del seu lloc web (alícia.cat), on trobareu diversa informació i us podreu descarregar en format pdf els interessantíssims llibrets dels seus tallers didàctics, entre els quals  trobem el tema general Cassoles i provetes amb els títols Àcid-no àcid, aquesta és la qüestió, Les unions impossibles, Cuinem els colors

En Pere Castells ens va presentar el cava “sòlid”, una salsa de cava obtinguda per l’acció de la xantana sobre el cava, la qual utilitzen, entre d’altres, per amanir marisc. Molt amablement ens en va  regalar una ampolla perquè el poguem estudiar… i tastar! A la foto: Pep Duran (C4D, UdG) i Pere Castells.

Un projectes de la Fundació que em va semblar molt interessant va ser el de la Taula Periòdica de les Confitures, on cuiners i químics han treballat per classificar aquest tipus d’aliments en funció del seu grau d’acidesa. Descarrega-te-la en pdf.

Taula Periòdica de les confitures.

Finalment també recomano el llibre Lèxic científic i gastronòmic (amb el qual també ens va obsequiar Castells), tant per cuiners com per científics. És una bona eina per a poder parlar amb el mateix idioma les 2 classes de professionals.

Acabo emplaçant-vos a la Nit de la Recerca a Girona, demà a partir de les 5 de la tarda a la Casa de la Cultura de Girona. On en Dani Jiménez i el nostre grup farem experiments de química recreativa, però com que enguany l’eix dela nit serà la ciència i la cuina, tindrem com a convidat el mateix Pere Castells que ens ensenyarà a cuinar d’una forma curiosa, fent algun “aire”, esferificació o gel,…

3 pensaments sobre “Fundació Alícia = Cuina + Química

  1. Ha de ser un lloc interessant la fundació alícia, llàstima que Girona em caigui una mica lluny per anar-hi a aquelles hores, com ja vaig dir l’any passat… Algun any hi aniré.

    Pep, m’encanta la teva samarreta! D’on és?

  2. Retroenllaç: Post Nit de la Recerca 2010. Ciència, cuina… i aigua. « Pepquímic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s