Nous elements teòrics amplien la Taula Periòdica

L’altre dia llegia la bloc d’en Miquel Duran que un químic teòric finlandès Pekka Pyykko ha predit l’existència de 54 nous elements, modificant l’specte de la coneguda, i tan estimada per nosaltres, Taula Periòdica dels Elements.

Del paper publicat per Pyykko a la Phys. Chem. Chem. Phys. (acceptat el setembre de 2010).

La Taula Periòdica actual consta de 118 elements, els darrers dels quals si la seva síntesi i el càlcul del seu temps de vida ha estat possible, aquest ha estat curtíssim (alguns dels darrers només tenen un temps de vida de pocs mil·lisegons, abans no es deisntegrin per donar altres elements). A més a més, els elements del 113 al 118 encara s’anomenen pel nom temporal Uut, Uuq, … fins l’Uuo, segons el sistema de denominació sistemàtic dels nous elements de la IUPAC. I seguirà així fins que els descobridors de cada element en proposin un nom definitiu i que aquest sigui acceptat per la comunitat de químics i la IUPAC. Precisament el passat 19 de febrer de 2010 la IUPAC va acceptar definitivament el mom Copernicium i el símbol Cn per l’element amb nombre atòmic 112. (Entrades al bloc sobre el descobriment i el procés de tria del nou nom pel Uub: 1 i 2).

Aquests 54 nous elements súper-pesants predits per Pyykko, que podrien existir sota condicions extremes i durant temps molt curts, han estat predits mitjançant càlculs relativistics i de mecànica quàntica. Però caldrà esperar a que siguin sintetitzats per a batejar-los.

Em sembla que el mestre Mendelehev, avui dia, no reconeixeria la seva Taula Periòdica dels Elements…

Més info:

4 pensaments sobre “Nous elements teòrics amplien la Taula Periòdica

  1. Prediccions teòriques i una possible futura síntesi amb la intenció d’arribar a ampliar la taula periòdica: dues branques diferents treballant sobre quelcom que tots els camps de la química comparteixen.

  2. Preparant-me el nou curs de segon de batxillerat: primers temes, taula periòdica, formulació… i trobo la teva meravellosa pàgina! Gràcies Pep!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s