Diada de St Albert 2010. Festa Major de la Ciència.

Sant Albert el Gran és el patró de les ciències i dels científics, per aquesta raó el dia 15 de novembre és festa gran a les Facultats de Ciències. Ahir, dijous 17/11/10, a la Facultat de Ciències de la UdG vàrem celebrar la Diada de Sant Albert amb l’anual Fira de la Química organitzada pel Departament de Química de la UdG (enguany n’hem celebrat la 6a edició) i la resta d’activitats organitzades per la Facultat de Ciències.

Sant Albert Magne, doctor universalis i patró de les ciències i els científics.

Uns 300 estudiants de batxillerat i darrers cursos d’ESO de centres d’arreu de la província de Girona vingueren ahir a la Facultat de Ciències de la UdG per participar d’aquesta festa tan nostrada. Les activitats varen començar a les 10 del matí amb els tallers científics i la inauguració de les exposicions “Química entre Fogons” i “Ciència i Esport. Nous Materials en Esports Nàutics“.

Arribada dels estudiants de secundària a la Facultat de Ciències de la UdG. Diada de Sant Albert 2010, 18/11/10.

Exposició “Ciència i Esport. Nous Materials en Esports Nàutics”, formada per 8 cartells on hi trobem informació sobre com ha intervingut el descobriment i aplicació de nous materials en esports nàutics.

Exposició “Química entre Fogons”. VI Fira de la Química.

Els tallers, als quals varen poder participar els estudiants preuniversitaris, varen ésser conduits per uns becaris ben especials. Un total de 10 estudiants de 2n de Batxillerat varen ésser professors per un dia , gràcies a les beques que la Facultat de Ciències va atorgar. Aquests estudiants, alguns dels quals ja els coneixíem del Jove Campus de Recerca de la UdG de l’estiu passat, la setmana passada ja varen venir a la Facultat per aprendre els tallers que ahir explicarien als seus companys d’estudis. En aquests tallers els estudiants varen poder aprendre com funciona una estació depuradora, van observar mostres biològiques amb microscopi o varen aprendre per quin motiu no cau la bola de Bernoulli (tal com si es tractés de l’ou com balla), entre d’altres tallers.

“Per què no cau la bola de Bernoulli ?”. Tallers Científics, Facultat de Ciències UdG, Diada de Sant Albert 2010.

“Observacions microscòpiques de mostres biològiques animals”. Tallers Científics, Facultat de Ciències UdG, Diada de Sant Albert 2010.

Construcció d’uns boníssims models moleculars a base de raim. “Química, un ingredient Saludable”. Tallers Científics, Facultat de Ciències UdG, Diada de Sant Albert 2010.

Els estudiants preuniversitaris també varen poder gaudir d’una visita guiada per la que segurament serà la seva Facultat en els propers anys, tot visitant les aules i els laboratoris de docència, així com els laboratoris de recerca.

Dins dels actes de la 6a Fira de la Química els estudiants visitants també varen poder descobrir com varien les propietats de diversos materials sota l’efecte del nitrogen líquid (que es troba a -196 ºC) als tallers-demostració “Què és un superconductor ?” i “Racó del Fred”. Precisament a la Contra d’ “El Punt Diari” d’avui, dedicada a la diada d’ahir a la Facultat de Ciències de la UdG, s’ha publicat una foto on sortim fent una d’aquestes demostracions.

Jo mateix amb una estudiant de batxillerat que va sortir com a voluntària per a comprovar, davant dels seus companys, l’efecte congelant del nitrogen líquid sobre un plàtan. Foto, El Punt Diari.

Com a cloenda de les activitats del matí el biòleg Pere Renom, reporter del programa de divulgació científica QuèQuiCom del canal 33, ens va oferir la conferència “La metàfora i la ciència”. A l’aula Magna de la Facultat no hi cabia ni una agulla.

D’esquerra a dreta: el conferenciant Pere Renom, la Degana de la Facultat de Ciències Victòria Salvadó i la Directora del Departament de Química de la UdG Marta Planas.

Per tal de donar un caràcter més festiu a la celebració els companys que enguany acaben les seves llicenciatures a la Facultat de Ciències varen oferir una butifarrada per a tothom.

Butifarrada de Sant Albert davant de la Facultat de Ciències de la UdG. 17/11/10.

Com a cloenda de la Diada de Sant Albert, a les 18h va començar l’acte acadèmic a l’Aula Magna de la Facultat amb tots els estudiants que aquest curs passat s’han llicenciat en Biologia, Ciències Ambientals i Química. L’acte va començar amb un emotiu reconeixement al doctor Joan Miró, professor del Departament de Química i -actualment també- Síndic de la UdG, al “Mèrit Científic i Acadèmic de la Facultat de Ciències de la UdG”.

Joan Miró aixecant la placa que la Degana de la Facultat li va entregar. “Mèrit Científic i Acadèmic de la Facultat de Ciències de la UdG”.

L’enhorabona, Miró!

Seguint amb l’acte acadèmic, el doctor en bioquímica Jordi Espadaler va oferir-nos la conferència “De la Facultat al món laboral”, de la qual tots en vàrem poder treure molt bones lliçons, sobretot els recent llicenciats. I per acabar l’acte els cordoinadors d’estudis de cada grau va fer entrega dels diplomes honorífics als estudiants que l’any passat es llicenciaren en les carreres científiques que s’imparteixen a la facultat.

D’esquerra a dreta: el conferenciant Jordi Espadaler, el Vicerector de política acadèmica de la UdG Francesc Feliu i la Degana de la Facultat de Ciències, Victòria Salvadó.

Tots els actes que ahir es dugueren a terme a la nostra Facultat estan emmarcats dins dels que desenvolupem a nivell català durant aquesta setman aen motiu de la 15a Setmana de la Ciència. Us convido a participar intensament de les activitats que pugueu durant els 3 darrers dies de la Setmana de la Ciència 2010.

Més ifo a:

2 pensaments sobre “Diada de St Albert 2010. Festa Major de la Ciència.

  1. Retroenllaç: Salvem la biodiversitat amb la UdG « Pepquímic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s