Salvem la biodiversitat amb la UdG

Sempre s’ha dit que “tot va bé si acaba bé”. Doncs com a cloenda de la Setmana de la Ciència 2010, la Unitat de Comunicació Científica de la Universitat de Girona va organitzar una activitat enfocada a estudiants d’escoles i instituts de la ciutat. Sota aquest suggerent títol (Salvem la biodiversitat amb la UdG!) el passat dilluns i dimarts (22 i 23 d’octubre) diversos investigadors de la Universitat de Girona vàrem preparar uns tallers, al Parc Científic i Tecnològic de la mateixa UdG, relacionats amb la biodiversitat ja que enguany ens trobem en l’Any Internacional de la Diversitat Biològica.

Uns 600 estudiants de centres gironins varen participar dels diversos tallers, cadascun d’ells mostrant diferents línies de recerca de la UdG però relacionats -per a l’ocasió- amb la biodiversitat, durant el dilluns i dimarts passat. El Departament d’Enginyeria Química, Agrària i Tecnologia Agroalimentària (EQATA) i el grup de recerca LEQUIA presentaven la reproducció en miniatura d’una Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR). Les accions del Grup de Recerca en Ecologia Aquàtica Continental varen permetre entendre la gran varietat d’organismes que viuen en una bassa d’aigua, en una de neta o en una de bruta. La captura massiva de tonyines, que amenaça l’equilibri natural, va estar denunciada pel Grup de Recerca en Biologia Animal. El Laboratori d’Ictiologia Genètica presentà el cargol de terra més estès a Catalunya, el Joanet. El Grup de Recerca en Algues Bentòniques Marines contribuïren a la divulgació de les algues amb les seves increïbles formes i colors. El Departament de Ciències Ambientals convidà els assistents a fer una passejada per la vora del riu Onyar i descobrir la gran diversitat de flora que hi creix. La Càtedra Mª Àngels Anglada de Patrimoni Literari proposà el joc de trobar les diferències entre dos poemes escrits per l’escriptora que dóna nom a la Càtedra,  dedicats als Aiguamolls de l’Empordà, abans i després de la seva protecció. I membres de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital vàrem mostrar diversos experiments que podem dur a terme a la cuina de casa, relacionats amb la diversitat d’aliments que extraiem de la natura, com són els ous o les pomes.

La planta depuradora i el microscopi del grup LEQUIA de la UdG.

Detall del contingut d’una gota de fang del digestor de la planta del LEQUIA a través del microscopi acoblat a la pantalla d’ordinador. Ancorat al flòcul observem en primer pla un tipus de Vorticella (senyalat amb la sageta vermella).

Grup de Recerca en Biologia Animal de la UdG.

Ous, pomes i erlenmeyers a la Cuina-Laboratori del grup de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la UdG.

Per acabar us recordo que l’any que ve, 2011, serà l’Any Internacional de la Química. Només puc abançar que… en sentirem a parlar. Químics, químiques, estudiants de, amants de, aficionats de, … l’hem de fer ben grossa!

Per més info:

Un pensament sobre “Salvem la biodiversitat amb la UdG

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s