Inauguració AIQ2011 a l’IEC

El passat dimarts 14 de desembre de 2010 a l’Institut d’Estudis Catalans va tenir lloc l’Acte Inaugural de l’Any Internacional de la Química (AIQ2011).

La proclamació per part de les Nacions Unides de l’any 2011 com a Any Internacional de la Química, AIQ2011, té essencialment dos objectius principals: fer conèixer la contribució de la química a la nostra qualitat de vida i palesar la importància d’aquesta disciplina en la resolució de problemes urgents, com són l’abastament d’aigua potable, d’energia i d’alimentació a tota la població del món, sense hipotecar el futur del planeta. Alhora, l’any 2011 coincideix amb el centenari del Premi Nobel de Química a Maria Sklodowska-Curie, fet que ofereix una oportunitat excel·lent per a recordar no solament les seves contribucions a la ciència, sinó també les d’altres dones científiques.

El diumenge dia 12 de desembre vaig anunciar l’esdeveniment al programa setmanal de Ràdio Blanes “El Xiringuito”, on porto la secció de ciència divulgativa “Es Laboratori” (cada diumenge de 20 a 21 h a Ràdio Blanes, 97.7 FM).

Secció de divulgació científica “Es Laboratori”. Programa “El Xiringuito”, cada diumenge de 20 a 21 h en directe per Ràdio Blanes (97.7 FM). (Cal especificar que diumenge 12 anava vestit de pastoret ja que venia directament del pessebre vivent de Blanes, on vaig fer de pastor).

Després de la obertura de l’acte a càrrec del Dr. Romà Tauler, president de la Societat Catalana de Química, la Dra. Pilar González Duarte, membra de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, va presentar el calendari Quins elements! (amb el qual ens varen obsequiar a l’inici de l’acte).

Allí, sense esperer-m’ho, vaig rebre una gran notícia. Un dels meus llibres preferits serà traduit al català en motiu de l’AIQ2011. El trobarem a les llibreries per Sant Jordi. Es tracta del llibre “The Elements” de Theo Gray. Aquest és un llibre que no em canso mai de fullejar. Per la seva bellesa, puc estar passant pàgines gaudint de les magífiques imatges dels elements que formen l’univers durant hores.

Del mateix autor, col·leccionista d’elements químics, m’encanta el llibre “Mad Science”, del qual he tret moltes idees. Alguns dels experiments de química recreativa que he dut a terme els he plagiat (reduint les quantats de recatius a més de la meitat) d’aquest magnífic i esbojarrat llibre. També presento les belles cartes dels elements, amb les fotos i la informació del llibre anterior però en format cartes, amb els elements individuals.

Acte seguit va tenir lloc la conferència inaugural a càrrec del Dr. Agustí Lledós, catedràtic de Química Física de la UAB, sota el títol “Vull ser químic… per fer què?”.

Lledós, entre d’altres coses (com que la química té futur, que gràcies a Déu hi ha moltíssimes línies de recerca absolutament obertes), va parlar de la mala premsa de la química fent èmfasi en el tema de la mala (i absolutament falsa) propaganda que es fa sovint del mot “química” per tal de copmercialitzar productes o teràpies que són etiquetades com a “naturals” (com si la química no fos natural). Va ser una xerrada  molt interessant, tot i que aquesta part reivindicativa inútil en aquell espai-temps, ja que tots els que érem a la sala ja ens ho creiem, això. El company Jordi Poater, químic, que vaig tenir al costat durant l’acte, escriu al seu bloc, “es tracta de donar a conèixer la química a la societat, combatre els prejudicis, més que parlar dels perjudicis”. Valgui aquest Any Internacional de la Química per combatre tot això.

Lledós va acabar la xerrada proposant-nos d’enviar-li resposta a la qüestió “Vull ser químic per…“. Animo a tothom a fer aquest exercici enviant les respostes a agusti@klingon.uab.cat.

Finalment, abans de les paraules de cloenda del president de l’IEC, Dr. Salvador Giner, vàrem poder gaudir del magnífic recital que ens va oferir el Cor Argentum de la Facultat de Química de la UB. Entre altres peces ens varen oferir la bonica Dansa de Castellterçol, la preciosa sardana Cant a la Costa Brava i el conegut “Va pensiero”.

Varem acabar cantant tots el Fum, fum, fum! i baixant al bonic pati de l’IEC per prendre quatre pastes acompanyades d’una festiva copa de cava.

Tot l’acte es va poder seguir en directe per vídeo streaming a través del web de l’IEC. Ara també s pot veure en diferit, el trobem gravat íntegrament al mateix web de l’IEC.

Més info a :

Un pensament sobre “Inauguració AIQ2011 a l’IEC

  1. Retroenllaç: Química a “El medi Ambient” de TV3 « Pepquímic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s