Taula Periòdica a base de cubs a Palafrugell

El passat dijous 16 de desembre vaig ésser a l’INS Baix Empordà de Palafrugell amb els companys de l’equip de divulgació científica “Reacciona… Explota!” per tal d’impartir una de les nostres xerrades/tallers per tal de difondre la ciència, en general, i la química en particular, tot ajudant-nos d’experiments de ciència recreativa per tal d’explicar processos químics i físics.

Descomposició del peròxid d’hidrogen catalitzada per KI. Expliquem le concepte de catàlisi de forma divertida i espectacular.

D’aquest centre voldria destacar el seu “Cubisistema Periòdic” que van crear els mateixos alumnes en motiu de la Setmana de la Ciència 2010. Feina de recerca química i de plàstica que ha donat el resultat d’una taula periòdica especial, que em va cridar l’atenció. Cada element es troba representat per un cub, a les 6 cares del qual hi han escrit diferent informació sobre l’element en qüestió (descobridor/propietats físiques/configuració electrònica…). Ja els vaig recomanar que canviessin el Uub er Cn.

També em va cridar molt l’atenció el fet de que els  laboratoris en lloc d’estar etiquetats numèricament o alfanumèricament a l’estil robot de la Guerra de les Galàxies, cada laboratori de l’institut està batejat amb el nom d’un científic.

M’agrada trobar-me amb iniciatives d’aquesta mena, que eleven la química a l’estat d’ésser una disciplina estimada. Espero que l’ Any Internacional de la Química (AIQ2011) que estem a punt d’estrenar serveixi perquè s’escampi arreu l’esperit d’aquesta ciència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s