Terres Rares al TN migidia de TV3

Al TN Migdia de TV3 d’ahir es va parlar directament de química i no pas en sentit negatiu! Els presentadors del TN varen parlar de la Taula Periòdica per a l’elevada cotització de certes terres rares (escandi, itri i els 15 lantànids) a causa de la seva aplicació en la fabricació de noves tecnologies.

Clicar la imatge anterior per a accedir al TN Migdia i al reportatge en qüestió; a partir del temps 34:32 (podeu anar-hi a parar directament mitjançant la barra de temps horitzontal).

Al reportatge es citen els focs artificials, les pantalles planes i els bitllets d’euro com a aplicacions d’aquests elements de trancisió i trancisió interna; dels quals la Xina en controla el preu perquè en controla les reserves mundials.

Em va agradar que es mostrés la Taula Periòdica en un TN migdia, vist per milers de persones a tot el país, sense un sentit negatiu. Un gra de sorra més per anar mostrant a tothom que la química és a tot arreu, fins i tot (sobretot) en les noves tecnologies.

Si em permeteu seré una mica dolent fixant-me que la Taula Periòdica de TV3 no està actualitzada; hi podem veure el símbol Uub en lloc del Cn a l’element amb 112 electrons… perdoneu però algú ho havia de dir! 😉

2 pensaments sobre “Terres Rares al TN migidia de TV3

 1. Pep,

  Segons la taula periòdica del calendari “els elements” publicat per la SCQ de l’IEC, el símbol del copernici és Cn

  • Tota la raó, M. Assumpció! Això em passa per escriure ràpid.
   Moltes gràcies, ara ho acabo de modificar!

   Precisament a l’enllaç que vaig afegir a “Uub en lloc del Cn” podrèu llegir l’entrada que en vaig fer al bloc l’any passat, amb el motiu pel qual la IUPAC havia proposat el Cp però es va acabar acceptant el Cn. Ja tenim un lligand orgànic que es simbolitza per Cp i la comunitat química mundial va decidir no jugar-nos-la amb les confusions que portaria tenir un mateix símbol per 2 conceptes químics ben diferents.

   https://pepquimic.wordpress.com/2009/07/21/copernicum/

   Gràcies, altre cop, per fer-me’n adonar!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s