Candeles i Marmotes. Meteo popular per la Candelera

Si la Candelera riu, el fred és viu;

si la Candelera plora, el fred és fora.

Avui, 2 de febrer de 2011, celebrem la diada de la Candelera. Segons el calendari catòlic recordem la presentació de Jesús al temple, 40 dies després del seu naixement (ritus que s’acompanyava de l’encesa de candeles). Però científicament avui és un dia de mirar el cel, un dia per fer prediccions meteorològiques i sense necessitat de baròmetre.

Si apliquem la dita catalana que encapçala l’article, enguany encara ha de fer fred, ja que avui gaudim d’un dia de la Candelera ben assolellat. Però si mirem cap als Estats Units d’Amèrica aprendrem una altra tradició, ben curiosa, basada també en la predicció meteorològica popular a dia de la Candelera. Es tracta del Dia de la Marmota, the Groundhog Day.

Imatge del dia de la Marmota de 2005 a Punxsutawney, Pennsylvania, EEUUA. Marmota Phil.

La predicció meteorològica al Dia de la Marmota la fa la mateixa marmota i consisteix en, després d’haver deixat hivernar l’animal, el dia 2 de febrer se li obre la porteta de la seva “caseta” i en funció de la seva reacció en sortir s’analitza la predicció del rosegador meteoròleg. Si la marmota surt del seu cau i veu la seva ombra (fa sol), tornarà a entrar i així ens indicarà que encara queden “6 setmanes d’hivern”; si pel contrari la marmota surt del cau i no veu la seva ombra (està núvol), es quedarà a fora fent la predicció de final del fred (“la primavera es troba a la cantonada”). [Veiem que el protocol empíric és exactament el mateix que el de la dita catalana. Si fa sol, encara farà fred; si està núvol o precipita, el fred s’ha acabat].

Phil, la famosa marmota de Punxsutawney (Pennsylvania).

El lloc més famós (i l’original) de la celabració del Dia de la Marmota és Punxsutawney (Pennsylvania) i la seva marmota Phil, que ja fa molta nays que fa de meteoròleg a dia d’avui. Fins i tot aquesta marmota i la població varen sortir a la pel·lícula americana “El dia de la Marmota”. Però aquesta predicció també es fa en altres poblacions nord americanes com per exemple la ciutat de Nova York (amb la marmota Charles G. Hogg) o a Lilburn (Geòrgia), on la marmota General Beauregard Lee fins i tot ha estat dues vegades nomenada Doctor Honoris Causa. General Beauregard Lee (recordem, una marmota) és “DWP, Doctor of Weather Prognostication” per al University of Georgia i “Doctor of Southern Groundology” per la Georgia State University.

Tal i com veiem a la següent foto de National Geographic corresponent a la famosa marmota Phil de Punxsutawney, 2 de febrer de 2005, aquesta celebració aplega moltíssima gent.

Us animo a seguir en directe la predicció de la marmota Phil. Ho podem fer a través del canal de vídeo streaming que ens permet seguir en directe la celebració que s’està duent a terme a Punxsutawney. Ara mateix (encara no 2/4 de 7 del matí) ja hi ha molta activitat, molta gent es troba davant de l’escenari que conté el cau d’en Phil i un grup d’animadors fan ballar i cantar al públic (entre el qual hi ha molta canalla) per tal de fer passar el fred. Cliqueu la següent imatge per a seguir l’esdeveniment en directe:

D’aquí a una horeta (a les 7:25 a aquella zona de la costa Est nord americana) quan surti el Sol es procedirà a obrir la porta del Cau d’en Phil i sabrem la predicció. Ja informaré sobre el resultat.

Més info a http://www.groundhog.org/

Un pensament sobre “Candeles i Marmotes. Meteo popular per la Candelera

  1. Retroenllaç: Tweets that mention Candeles i Marmotes. Meteo popular per la Candelera | PepQuímic -- Topsy.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s