Mendeléiev, feliç 177è aniversari!

Ahir vàrem celebrar el 177è aniversari de Mendeléiev, el pare de la Taula Periòdica dels elements.

Dimitri Mendeléiev (o Mendeleev) va néixer un 8 de febrer de 1834 a la ciutat russa de Tobolsk però va el paersonatge va passar a la història per la proposta que va fer a 1869, com a químic. Es tractà de la 1a Taula Periòdica dels elements; deixant de banda els bons intents anteriors, com les tríades de Döbereiner o les  octaves de Newlands (llei proposada per Newlands a 7 de febrer de 1863, curiosament la vigília del 29è aniversari de Mendeléiev) o la mateixa taula de l’alemany Meyer que es publicà el mateix any.

Però, per què la de Mendeléiev?

A la 1a Taula Periòdica, Mendeléiev va corretgir masses atòmiques d’elements coneguts i va predir l’existència i les propietats d’elements encara no descoberts, deixant forats en blanc a la seva taula. Per exemple, a 1871 va predir l’existència d’un element que no es coneixia el qual anomenà eka-silici i que en predí les propietats. A 1886, Winkler va descobrir un nou element que anomenà Germani (Ge), el quel te unes propietats molt semblants a les de l’eka-silici, l’element que Mendeléiev va predir que havia d’existir.

Esborrany del mateix Mendeléiev, per a la seva 1a Taula Periòdica.

L’actual Taula Periòdica (Mendeléiev no la reconeixeria) conté un element dedicat al personatge. El Mendelevi (Md), amb nombre atòmic 101, va ésser sintetitzat per primer cop a 1955 a la University of California, Berkeley.

A la imatge (treta del vídeo que ara recordarem) surto jo mateix amb la carta del Md, de la meva col·lecció de cartes preferida, la fantàstica Photo Card Deck of the Elements de Theo Gray, amb la qual vaig fer un dels vídeos de presentació de l’Any Internacional de la Química que vaig presentar al bloc el passat 1 de gener de 2011. Recordem el vídeo de “La Cançó dels elements” feta amb les cartes abans esmentades:

Ja que celebrem l’aniversari del personatge, podem especular -irònicament- com devia classificar tot el que trobava, ja de ben petit…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s