Aquesta passada tarda, 15 de febrer, he tingut el goig de poder preparar 10 minuts de classe per als estudiants de 2n curs de Grau en Química de la Universitat de Girona. Josep Duran, el professor de “Química dels Elements” (assignatura de Química Inorgànica), em va comentar que avui havien d’estudiar l’element H i em va proposar d’anar a la classe a fer una electròlisi per a mostrar un procés d’obtenció d’ H2. M’ha agradat molt poder fer una de les explicacions (acompanyada d’experiment) que acostumo a fer a estudiants preuniversitaris dels centres de secundària, als estudiants universitaris de la carrera de Química.
He fet sortir un estudiant voluntari perquè m’ajudés. Mitjançant una cel3la electrolítica hem generat una mescla de H2/O2 2:1 en volum que hem encabit en una bombolla de sabó per acabar demostrant que aquesta és una mescla de gasos explosiva a l’acostar-hi una flama.
Esbrinant quin dels 2 elèctrodes és l’ànode i quin el càtode gràcies a la diferència de volum de cadascun dels 2 gasos que es generen a la punta de cada elèctrode de platí.
Encapsulant la mescla de gasos generada per l’electròlisi (H2 i O2) en una bombolla de sabó.
Acostant la flama a la bombolla de H2 i O2. L’explosió ha estat considerable pel poc volum de gasos continguts.
Fa poc vaig publicar una entrada, presentada al 1r Carnaval de la química, sobre l’electròlisi amb diverses demostracions que fem al nostre equip de divulgació científica, com és aquesta mateixa o la de fer funcionar un cotxe mitjançant un porcés electrolític com aquest i una posterior electròlisi inversa:
Crec que demostracions com aquesta -curtes, senzilles i segures- són un recurs/una eina importantíssima a l’aula, a l’hora d’explicar conceptes químics o físics tan a nivell universitari com a nivells preuniversitaris.
Com sempre s’ha dit, val més 1 imatge que 103 paraules.