Coca-Cola, no s’hi val!! Podeu retirar aquest anunci?

Mentre 1 científic dissenya una arma nova… hi ha 1 milió de mares fent pastissos de xocolata.

Aquesta frase (que per una banda trobo absolutament ridícula i per l’altra un, perillós, atac directe a la meva professió i passió) forma part del nou anunci publicitari de la coneguda empresa de beguda carbonatada Coca-Cola. Encara no l’he vist per televisió, però ja m’ha deixat tocat.

Davant d’aquesta afirmació crido… ERROR!! Frase desafortunada, Coca-Cola!!

No s’hi val jugar brut amb l’objectiu de vendre. No hi crec, ni hi he cregut mai, en el “tot s’hi val per a fer negoci” o en “el fi justifica els mitjans”. Precisament en una altra entrada del bloc, desembre de 2008, ja vaig haver de parlar d’això quan un anunci de la Generalitat es recreava fent un gran llistat de la “química dolenta” de les cigarretes.

Trobo una acció molt lletja per part de l’empresa i m’agradaria que retiressin l’anunci, o bé que el modifiquessin eliminant aquesta frase.

Per què no parlen dels científics que estan investigant per a trobar fàrmacs contra el càncer? O, sense anar més lluny, podrien fer propaganda del seu producte només parlant dels científics que l’han creat i millorat, amb la seva fórmula (composició i procediment de síntesi) secreta! Què és aquesta beguda sinó un producte químic, sintetitzat per científics?

Estic dolgut per aquest anunci. Tal com he dit, encara no l’he vist a televisió, però quan ho faci em farà vergonya. Com puc estar orgullós de ser científic quan penso en la mà de canalla que veurà aquest anunci i se’ns imaginarà al laboratori preparant armes…

Coca-Cola, no s’hi val! Els científics, i la ciència, us donen un producte estrella i vosaltres ens apunyaleu per l’esquena d’aquesta manera… Sembla mentida que una empresa amb història i seriosa (si més no fins avui m’ho pensava) com sou vosaltres, Coca-Cola, hagueu pensat, i us hagueu atrevit a escriure i publicar, tal frase. M’agradaria saber com s’ho han pres els científics que treballen als vostres laboratoris…

Deixeu-me escriure una ratlla positiva en aquesta entrada, proposant un substitut al fotograma desafortunat (que, si jo tingués una mica de veu en el món de la ciència, reclamaria que modifiquéssiu immediatament):

“Per cada persona que cau malalta de càncer… hi ha 1 científic treballant al laboratori per trobar-ne una cura”.

Aquí tenim el desafortunat anunci:

(El que em sap més greu d’haver escrit aquesta entrada al bloc és de fer més propaganda a aquesta empresa que tan mala propaganda ens està fent als científics).

[Penicil·lina, sabó, cloració de les aigües, fàrmacs en general… Em sembla que no cal citar més exemples pels quals hem d’agrair l’existència de la recerca científica. Això és el que hauria de sortir a la tele relacionat amb el concepte Ciència i Científic, per bé de TOTS. Anuncis com aquest ens fan mal a TOTS. Sense científics (i, per tant, sense un reconeixement de la recerca científica) estem TOTS perduts…].

6 pensaments sobre “Coca-Cola, no s’hi val!! Podeu retirar aquest anunci?

 1. Els anuncis d’aquesta marca sempre han estat així: felicitat per tontos i “buenrollete” per les masses. Tot i això, el que diu és cert: s’inverteix molt més en recerca de noves armes (no només a Estats Units, aquí també) que en recerca científica no militar. Mira’t les partides del pressupost de “defensa”. I sí, uns científics van descobrir l’energia atòmica i van crear dues bombes atòmiques, un altre va crear la dinamita, un altre pot estar dissenyant armes biològiques i un altre va sintetitzar tots els gasos químics letals i no tant letals. Hi són, que tu no siguis (ni ara ni en un futur) un d’ells t’honora. També t’asseguro que el que cobren no té res a veure amb cap beca governamental.
  Els senyors de la Coca-Cola els interessa vendre. Passa’t a la Meca-Cola Suposo que es pot començar una campanya de “Científic! No beguis Coca-Cola”, però de poc servirà. Sobretot quan a la majoria de gent considera aquest anunci tan “guai”. En fi. Capitalisme.

  • No tinc pas intenció de fer una campanya contra el consum de Coca-Cola, només m’agradaria que modifiquessin aquest anunci publicitari.
   Reconec que hi ha científics treballant amb fins militars. Ara bé, només demanaria que la imatge que es mostra del científic no sigui aquesta. No trobo just, ho trobo joc brut, estigmatitzar una professió d’aquesta manera. A més a més nosatres ja hem tingut, i encara tenim, prou feina per netejar la imatge de la ciència (i ara penso concretament la nostra, David, de la química) del passat…

 2. Es podria canviar l’enunciat parlant de un “equip gubernamental”, i de millions de famílies. Mentre que investigar en armes dona diners i es fa notar a nivell de violència, fer un pastís per una festa infantil no té rellevància encara que es tracti de contruir futurs.
  Una abraçada!

 3. Hola a tots!

  A mi m’agradaria recordar que la utilització dels avanços científics és, per ara, competència exclusiva dels governants, els científics no tenen la culpa. La culpa, en la meua opinió, és de tota la societat, que estem permetent que, en algunes ocasions, la ciència siga utilitzada per a fer mal. Seria fantàstic que els cientifics es posaren d’acord per a concienciar la societat de què la ciència està sent utilitzada per a fer mal per part dels militars i els governants, i són ells els majors culpables. La ciència és neutra, els que la utilitcen en contra de la humanitat són els culpables, i els que ho permetem, també.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s