Ciència i Cuina al Fòrum Gastronòmic de Girona

Ahir vaig tenir el goig de visitar el  Fòrum Gastronòmic de Girona. Al costat d’en Josep Duran (professor i company de recerca, Reacciona… explota!) vaig estar atent a la relació entre Cuina i Ciència, temàtica que ens interessa molt.

A quarts de 6 de la tarda vàrem assistir a la taula rodona, entre el cuiner Ferran Adrià, el químic i especialista en nutrigenètica José María Ordovás i el periodista gastronòmic Toni Massanés com a moderador. Cuina i ciència, concretament nutrició basada en la genètica, va ésser el tema de conversa i discussió entre els 2 personatges. Amb el seu sentit de l’humor, Ferran Adrià va fer riure als assistents més d’una vegada. Em va agradar el que va comentar Ordovás sobre alimentació sana i equilibrada. Més d’una vegada li han preguntat com aconseguir cuinar un àpat de Nadal o de Cap d’Any equilibrat… ell respon “si estem bé de salut no cal que l’àpat de Cap d’Any sigui equilibrat, el que és important és que la majoria d’àpats de l’any ho siguin”.

D’esquerra a dreta, el cuiner Ferran Adrià, el químic i especialista en nutrigenètica José María Ordovás i el periodista gastronòmic Toni Massanés, moderador.

Precisament, la setmana passada el diari La Vanguárdia va contactar amb el mateix Josep Duran com a químic interessat i entès en la relació Química-Cuina. L’entrevista sencera la podeu llegir a aquesta entrada del bloc catquímica. El passat divendres 18 de febrer La Vanguárdia va publicar l’article Els primers químics, els cuiners? (en motiu de la inauguració del Fòrum Gastronòmic) amb fragments de l’entrevista feta a Josep Duran:

Després d’aquesta taula rodona vàrem voltar per les parades del Palau Firal, entre elles alguna sorpresa, com els productes guanyadors dels premis InnoFòrum, entre els quals l’ampolla d’alumini i obrefàcil de l’aigua gallega de Cabreioà, el licor per a diabètics de Consigel, el formatge llanut de Mas Mercè. Personalment el que em va cridar més l’atenció va ser l’articube, un congelador d’alta velocitat.

Al web d’Articube llegeixo que es tracta de “fred sec”, “refreda sense mullar”, “no modifica el gust de les begudes”, “-30 ºC en 4 s” … no hi ha dubte, aquest congelador funciona amb gel sec com a refrigerant (CO2 sòlid). Remenant per aquest web acabo llegint que, fins i tot tenen l’Articube Ice que permet preparar pastilles de gel sec de 100 g.

Acabo amb algunes fotos curioses que vaig poder fer voltant pel Fòrum, Ciència i Cuina a Girona.

Quines meravelles que es poden fer amb un parell de xíndries (i molta traça).

Esferificacions de foie.

Ginebra batejada amb els noms dels elements que formaven l’univers segons els alquimistes.

El president de la Generalitat de Catalunya i esposa tastant un dels còctels del famós cocteler blanenc Vilanova.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s