Plasma a la Facultat. Pràctiques de Química Analítica

Qui juga amb plasma…

Dimecres passar, els companys i companyes de 3r curs de Química a la Universitat de Girona varen treballar amb la quarta fase de la matèria per primera vegada. Veure el plasma per primer cop sorprèn, recordo quan m’hi vaig trobar, deu fer uns 4 anys… costa molt assumir que aquella torxa que tens al davant dels ulls, a través del vidre armat, es trobi a uns 10000 K! (ó ºC, si ho preferim, podem sumar 273 unitats, a aquests nivells ja no ve d’aquí).

Alguns dels companys de 3r curs de Química a la UdG a “Experimentació en Química I, pràctiques de química analítica” amb les seves professores, Aida i Clàudia. Darrere l’ ICP (Inductively Coupled Plasma).

El plasma és un gas ionitzat, és a dir, amb una gran concentració d’electrons i cations. Per generar un plasma és necessari un aport extern d’energia que provoqui la ionització del gas. Com a curiositat voldria recordar que el plasma no només es genera al laboratori, sinó que quan cau un llamp es genera plasma, l’alta temperatura del llamp ionitza els gasos de l’atmosfera per on va passant.

L’ ICP (Inductively Coupled Plasma) és una tècnica d’emissió atòmica que es troba dins l’espectrometria d’emissió basada en plasma com a font d’energia per a l’excitació d’àtoms. A la imatge següent es pot apreciar la gran il·luminació emesa pel plasma generat sobre el tub de quars, i la bobina d’inducció, en veiem 3 voltes. Aquest plasma és resultat d’Ar ionitzat i es troba a una temperatura d’entre 6000 i 10000 K.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s