559è aniversari de Leonardo da Vinci, científic en molts sentits

Avui fa exactament 559 anys que, a la regió italiana de la Toscana (concretament a la població de Vinci), naixia Leonardo di ser Piero da Vinci (15 d’abril de 1452 – 2 de maig de 1519).

L’estiu passat vaig poder retratar aquesta escultura en honor a Leonardo a la ciutat de Milà. “Al renovador de l’art i la ciència”. (Per a més info llegir l’entrada Curiositats Científiques al Nord d’Itàlia; del passat 8 d’agost de 2010).

Científic, enginyer, pintor, escultor,…

En el món de l’art, entre les seves obres més conegudes destaquen l’Home de Vitruvi, La Gioconda i El Sant Sopar. I en el de la ciència els estudis d’anatomia o els dibuixos dels esquelets de sòlids regulars, com els que va fer pel llibre de Pacioli De Divina Proportione, publicat el 1509.

divina

I en el món de l’enginyeria destaquen les seves aportacions com a precursor de moltes màquines modernes, com ara l’helicòpter, la calculadora, bombes hidràuliques…

ales

I, és que, el que sempre m’ha cridat l’atenció d’aquest personatge és la seva essència polifacètica. La ciència (“Conjunt de coneixences resultant de l’estudi, segons la segona entrada del Diccionari de l’IEC) pot anar més enllà de la física, la química, la biologia i la geologia (les ciències experimentals i naturals). Hem de ser oberts de mires per ampliar el nostre coneixement. Personatges com el que avui recordem [científic, enginyer, inventor, anatomista, pintor, escultor, arquitecte, urbanista, naturalista, músic, poeta, filòsof, escriptor…] ens donen una lliçó d’humillitat, i a mi em fan reflexionar sobre la pregunta, “realment som ‘científics’?”. No ho sé, ell ho era, això sens dubte.

leoAutoretrat de Leonardo (1512-1515)

2 pensaments sobre “559è aniversari de Leonardo da Vinci, científic en molts sentits

  1. Tot un geni!! Però em sembla que el dia 15 té un altre personatge que li fa uns mica la competència. L’Euler era del 15 també.

    Abans els científics eren gent que en sabien molt de moltes coses. Gràcies a aquests genis ara els científics saben moltíssim però de poques coses.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s