Bohr i Heisenberg es troben a la “Copenhaguen”blanenca

Divendres passat, tot començant les vacances de Setmana Santa, vaig anar al Teatre de Blanes a veure l’obra científica de la temporada. Es tracta de Copenhaguen.

L’obra està emmarcada a la Dinamarca de 1941, en plena ocupació alemanya de Dinamarca -II Gueraa Mundial-, a casa dels Bohr. Niels i la seva esposa reben la visita d’un jove Heisenberg (llavors tenia 40 anys; Bohr en tenia 56).

Durant els anys 20 del segle passat, Werner Heissenberg va tenir el goig de treballar amb Niels Bohr, un dels físics teòrics més grans de l’època, a Copenhague. Aquesta època va ésser molt fructífera, Bohr va desenvolupar el seu Principi de Complementarietat i Heisenberg el seu principi d’incertesa. Ara bé, després de l’inici de la II Guerra Mundial, la relació entre els científics es va refredar ja que pertanyien “als 2 bàndols oposats”. Bohr, jueu, de la Dinamarca ocupada pels alemanys i Heisenberg,físic alemany, treballant en la cursa nuclear del règim…

Una persona com jo té, com a físic, el dret moral de treballar en l’explotació pràctica de l’energia atòmica?

A partir d’aquesta pregunta que, suposa l’autor de l’obra, Heisenberg va anar a formular al mestre Bohr, l’obra reflecteix excel·lentment la lluita interna entre l’ètica del científic i les ganes d’investigar i anar més enllà en el coneixement de la física.

Recomano molt veure l’obra. És molt interessant, tant des del punt de vista de la ciència (un gran repàs de les assignatures de química-física, física nuclear o quàntica; sobretot a la 1a part de l’obra) com el del context històric, la situació a Europa durant la II Guerra Mundial.

Heisenberg i Bohr a 1934. Font de la imatge: http://www.artsjournal.com/dramaqueen/2009/02/ive-been-clamoring-for-hyperli.html

2 pensaments sobre “Bohr i Heisenberg es troben a la “Copenhaguen”blanenca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s