Després de la conferència “Química de la Immortalitat”; a Blanes amb Salvador Macip

Tal i com vàrem anunciar, el passat dimecres 27 d’abril, a la Biblioteca Comarcal de Blanes, vàrem tenir una nova cita amb la ciència divulgativa organitzada per Aula Blanes. El científic blanenc Salvador Macip, conegut per tots per la seva faceta d’escriptor -tant de llibres de divulgació científica com de novel·les- ens va oferir la conferència La Química de la Immortalitat.

Inici de la conferència. Aula Blanes, Biblioteca Comarcal de Blanes, 27/04/11. Foto, Aitor Roger.

Salvador Macip, doctor en medicina per la Universitat de Barcelona, és investigador expert en oncologia i envelliment cel·lular. Ha passat nou anys treballant a l’Hospital Mount Sinai de Nova York i actualment és professor del Departament de Bioquímica de la Universitat de Leicester (Regne Unit).

Per què envellim?

Per què els nostres òrgans deixen de funcionar progressivament al llarg dels anys?

Gràcies a la recerca biomèdica intensiva de les darreres dècades comencem a entendre què defineix l’envelliment de les nostres cèl·lules a nivell molecular, quines reaccions químiques les desgasten fins que no poden seguir endavant. Entendre les causes ens posa molt més a prop de trobar-ne una solució.

Amb els coneixements que tenim ara, és possible frenar l’envelliment o fins i tot fer-lo retrocedir?

Podrà la química algun dia ajudar-nos a aconseguir la immortalitat?

Amb aquest pròleg, que el mateix Macip ens va fer arribar dies previs a la conferència, moltes persones es varen sentir atretes per l’anuncio de la xerrada, i la sala Bolaño es va omplir amb més de 100 assistents (vàrem haver d’afegir força més cadires; és a dir, l’efecte Macip va guanyar l’efecte Barça-Madrid 😉 ).

Foto, Aitor Roger.

Macip va començar explicant-nos el concepte d’envelliment, mostrant-nos que, els canvis físics que nosaltres associem a aquesta paraula no són més que un reflex de l’envelliment cel·lular. I, quina és la causa d’aquest envelliment cel·lular? L’escurçament dels telòmers (regió de l’ADN situada als extrems dels cromosomes).

Després d’entendre aquest concepte, a tots se’ns va acudir una magnífica solució. Però, el mateix Salvador va respondre a la qüestió que ens rondava pel cap. Allargar els telòmers, per tal d’allargar la vida cel·lular (i, amb aquesta, la longevitat) podria provocar una major probabilitat de patir càncer. La imatge de la terrible balança que ens va mostrar el conferenciant ho diu tot.

On p53, és una proteïna supresora tumoral.

D’aquesta manera, després d’anunciar-nos que la química, almenys per ara, no pot proporcionar-nos la immortalitat (allargar la vida podria tenir un preu molt alt), Macip va passar a mostrar els diferents factors que poden frenar aquest envelliment. Es tracta del factor genètic (sobre el qual no tenim cap mena de poder de modificació) i el factor entorn. Aquest últim, si volem que ens sigui propici, hem de “dur una vida sana”. És a dir, portar una alimentació equilibrada, evitar els excessos de tota mena (per exemple el de l’exposició al Sol), fer exercici… sí, sí, el doctor Macip va dir el mateix que ens diu el nostre metge de capçalera; ens va convidar a “actuar amb sentit comú”.

Pel que fa a la recerca que s’està desenvolupant al voltant d’aquest tema, per arribar a allargar la vida, Salvador Macip ens va mostrar diferents vies. Una d’elles és la de la “restricció calòrica”. En trets generals, es tracta de menjar poc (molt poc). L’efecte antienvelliment d’aquest dejuni s’ha observat en animals (des de cucs a mosques i fins i tot micos). Ara bé, es tracta d’un dejuni extrem i de llarga durada (es va parlar dels 20 anys en micos…). Tot i això s’ha de fer molta recerca, encara, per tal de poder arribar a alguna conclusió de com ens afectaria als humans. Per tant, tal i com ens va recomanar en Salvador,  si no tenim clar el seu efecte positiu… no cal que passem gana.

Salvador Macip hi posa un gran interrogant a les grans solucions que, sovint, ens presenten contra l’envelliment. Foto, Aitor Roger.

Per altra banda tenim la recerca en medecina regenerativa. Sí, nosaltres tenim el problema que no som com les sargantanes… però podríem arribar a tenir “peces” (òrgans) de recanvi. I la clau de la regeneració és les cèl·lules mare. Però, com ja sabem això inicia un debat ètic. Però aquest problema ètic existeix si ens referim a cèl·lules mare embrionàries. Per evitar aquest problema podem fixar-nos en les cèl·lules mare de cordó umbilical (tot i que no gaire útil fins ara, a partir d’ara potser sí que es comencen a congelar els cordons) i, sobretot, les cèl·lules mare pluripotencials induïdes (iPS). Aquestes últimes les desconeixia i semblen molt interessants pel que fa a la via de la medicina regenerativa.

Salvador, moltes gràcies altra vegada, per participar a Aula Blanes! Aquesta va ésser una conferència molt interessant per a clausurar aquest primer cicle de conferències de divulgació científica. Una xerrada perfecte per celebrar l’Any Internacional de la Química. Fins la propera!

Per a més informació recomano llegir els 2 llibres de divulgació científica de Salvador Macip. Les grans epidèmies modernes i, sobretot pel que fa al tema, Immortals, Sans i Perfectes.

3 pensaments sobre “Després de la conferència “Química de la Immortalitat”; a Blanes amb Salvador Macip

  1. Va ser un plaer participar al cicle de conferències de l’Aula Blanes! Moltes gràcies a tots els qui vau preferir descobrir els secrets de l’envlliment a veure la primera part del Barça-Madrid. Tot un honor!!

  2. Hola Pep!!
    Estic segur que va ser una conferència molt interessant. Tot el que va explicar el Salvador es troba en el seu llibre Immortals, sans i perfectes? Si es així estic segur que me’l compraré…Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s